Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Okapi Nasıl Bir Hayvandır? Okapinin Fiziksel Özellikleri Nelerdir?


Okapi nedir?

Okapi, sıra dışı görünümüyle dikkatleri çeken ve merak edilen bir hayvandır. Okapinin fiziksel özellikleri, dünyada yaşadığı bölgeler ve beslenme şekli ile ilgili oldukça detaylı bilgileri bu yazımızda derledik.

Okapiler zürafa ile akraba mı?

Okapi, dış görünüş olarak zürafaya pek benzemese de  zürafagiller (Giraffidae) familyasından geviş getiren ve çift toynaklı bir hayvan türüdür. İlk bakışta, ön bacaklarında ve arka kısmında bulunan siyah-beyaz çizgiler göze çarpar. Bu çizgiler, zebra ile akraba oldukları izlenimini verebilir. Zebra ile hiç bir şekilde akraba değildirler. Okapilerin en yakın akraba oldukları tür zürafalardır. Okapilerin baş kısımları zürafalar ile oldukça benzerlik gösterir. Çene, dil ve kulak yapıları zürafalar ile neredeyse tamamen aynıdır. Kulakları en hafif sesleri bile duyma özelliğine sahipken, dilleri beslenme sırasında ağaçların dikenlerini bile yiyebilecekleri özelliğe sahiptir.


Okapiler nerede yaşarlar?

Doğal ortamlarında çok nadir rastlanan okapiler, Orta Afrika'da Demokratik Kongo Cumhuriyeti sınırları içinde bulunan Ituri Yağmur Ormanı içinde yaşarlar. Son derece ürkek bir hayvandır. Seslere karşı hassas olmaları sebebiyle insanlardan uzak yaşamayı başarabilirler. 1901 yılına kadar varlığından haberdar olmadığımız bu şirin hayvanlar günümüzde bile çok fazla göz önünde değildirler. Araştırmacıların nadiren bilgi toplayabildiği bu gizemli canlıların doğal ortamlarındaki sayılarının 25 bin civarında olduğu tahmin edilmektedir.

Okapilerin fiziksel özellikleri

Okapilerin en dikkat çekici fiziksel özelliği elbette sahip oldukları siyah-beyaz çizgilerdir. Koyu morumsu ve kırmızımsı kahverengi tonlarındaki kadife görünümlü bir kürk yapısına sahiptir. Kürküyle birlikte bu çizgiler yoğun orman bölgesinde iyi bir kamuflaj imkanı sağlar. Okapilerin baş-arka kısım uzunluğu 2-2,5 metre arasında değişir. Başın yerden yüksekliği ise 1,7-2,2 metre arasındadır. Kuyrukları 40-45 cm uzunluğa sahipken vücut ağırlıkları da 250 kg'ı bulabilir. Erkeklerde deriyle kaplı, kısa ve geriye doğru yaslanmış olan boynuz bulunur.


Okapilerin beslenme ve üreme özellikleri

Okapilerin yaşadıkları bölgeler yoğun ormanla kaplı olduğundan beslenme açısından yıl boyunca sıkıntı yaşamazlar. Yapraklar, otlar, meyveler ve mantarlar diyetlerinin neredeyse tamamını oluşturur. Nadir olarak ağaç kabuğu ve diken yedikleri de olur. Okapiler gruplar halinde dolaşmazlar. Genellikler yalnız dolaşan okapilerde anne, baba ve yavrudan oluşan çekirdek aile şeklinde bir yaşam tarzı kurulur. 14 ay süren bir gebelik döneminden sonra genel olarak tek yavru dünyaya gelir. Erkekler oldukça bölgeci ve koruyucu bir özelliktedir. Kendi bölgesini ve ailesini her türlü tehdide karşı ölümüne savunur. Okapiler gün içerisinde 45-60 kg kadar besin tüketirler. Zürafalar gibi uzun ve kavrayıcı dillerini hem beslenme hem de bir tımar aracı olarak kullanırlar. Okapi yavruları doğduktan sonra 30 dakika içerisinde ayağa kalkarak yaşama ayak uydurur. Orman içindeki en büyük düşmanları leoparlardır. Doğal yaşam süreleri 25-30 yıl kadardır.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section