Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Leoparlar hakkında ilginç ve detaylı bilgiler

Büyük kediler arasında oldukça yaygın bir popülasyona sahip olan leoparlar pars olarak ta bilinirler. Dünyanın çeşitli coğrafyalarında yaşayabilme özelliğine sahip bu desenli kediler, Afrika'nın nispeten ılıman bölgelerinde, Hindistan ve Çin'de yoğun olarak görülürler. Doğal ortamlarında 15-17 yıl yaşam süren leoparlar, aslan ve kaplanlara göre daha küçük boyutludurlar. Leoparlar iyi tırmanıcı ve çitalar kadar hızlı olmasalar da oldukça hızlı kedilerdir. 60 km/h hıza ulaşabilirler. Yazımızın devamında leoparlar hakkında ilginç ve detaylı bilgileri okuyabilirsiniz.

Leoparlar yalnız yaşamayı seven hayvanlardır


Hayatlarını yalnız geçirmeyi tercih eden leoparlar oldukça bölgeci hayvanlardır. Bölgelerini belirlemek ve diğer leoparları bölgelerinden uzak tutmak için ağaçlara çizik atarlar ve idrarla bölge işaretlemesi yaparlar. Dişi ve erkek leoparlar birbirlerinin bölgelerine girebilirler ve sadece kısa bir süre çiftleşmek amacıyla bir arada kalırlar. Yavruların bakımını dişi leopar tek başına üstlenir.

Çok güçlü bir kas yapısına sahiptirler


Uzun vücutları, kısa bacakları ve güçlü kaslarıyla kendinden daha ağır avları yenebilecek ve avlarını diğer yırtıcılardan korumak için ağaçlara çıkarabilecek kadar güçlü bir fiziki yapıya sahiptir. Büyük kediler arasında boyut olarak aslan, kaplan ve leopardan sonra dördüncü sırada yer alır. Bu kediler arasında ağaçlara tırmanma yeteneği en yüksek olanlar leoparlardır.

Kürkleri, yaşadıkları ortamlara göre farklılık gösterir


Leoparların kürk yapısı ve kürklerinin desen renkleri yaşadıkları habitatın fiziksel özelliklerine göre değişiklik gösterir. Leoparların çoğu açık renklidir ve kürklerinin üzerinde rozet adı verilen gül şeklinde siyah renkli desenler bulunur. Kürklerindeki tüylerin uzunlukları da yaşadıkları iklim koşullarına göre renk ve uzunluklara sahiptir. Soğuk bölgelere yakın yaşayanların kürkleri uzun tüylü ve açık renkli olurken, ılıman ve sıcak bölgelerde kısa tüy ve altın sarısı renk hakim olur.

Üst düzey yırtıcı ve iyi avcıdırlar


Diğer büyük kediler gibi leopar da genelde gece avlanmayı sever. Avlanma esnasında avına çok yaklaşma ve aniden saldırma konusunda çok yeteneklidir. Çok iyi yüzücü olduklarından ve suyu sevdiklerinden dolayı su içinde yaşayan kemirgenleri, balıkları ve hatta timsahları bile avlamakta ustadırlar. Antilop, geyik ve maymun en çok tercih ettiği avlar arasında yer alır. Pençe ve ısırma gücü açısından üst düzey bir avcıdır. Leoparlar çok fazla su içmezler. Su ihtiyaçlarını genelde avlarından karşılarlar.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section