Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Kahve ve kalp ritmi sorunları


UCSF Kardiyoloji araştırmacıları, kahve tüketimi ile aritmi arasında hiçbir bağlantı olmadığını bildiriyor. UC San Francisco tarafından yapılan bir araştırma, ılımlı kahve tüketiminin kardiyak aritmiye neden olabileceğine dair hiçbir kanıt bulamadı.


Aslında, araştırmacıların bildirdiğine göre, birkaç yüz bin kişi arasında 4 yıllık yapılan takip sonucu, tüketilen her bir ek günlük kahve, atriyal fibrilasyon, erken ventriküler kasılmalar veya diğer yaygın kalp rahatsızlıkları dahil olmak üzere herhangi bir aritmi meydana gelme riskinin % 3 daha düşük olduğu söylendi.

UCSF Kardiyoloji Anabilim Dalı'nda tıp profesörü olan kıdemli ve ilgili yazar Gregory Marcus, “Kahve çoğu insan için birincil kafein kaynağıdır ve aritmilere neden olma veya şiddetlendirme konusunda bir üne sahiptir” dedi. “Fakat kafein tüketiminin daha büyük bir aritmi riskine yol açtığına dair hiçbir kanıt bulamadık” dedi. "Nüfus temelli çalışmamız, aritmi riskini azaltmak için kafeine karşı yaygın yasakların büyük olasılıkla yersiz olduğuna dair güvence veriyor."  diye devam etti.

Bazı profesyonel topluluklar, aritmi riskini azaltmak için kafeinli ürünlerden kaçınmayı önerse de, bu bağlantı tutarlı bir şekilde kanıtlanmamıştır - aslında, kahve tüketiminin anti-inflamatuar faydaları olabilir ve kanser, diyabet ve Parkinson hastalığı gibi bazı hastalıkların riskinin azalmasıyla bağlantılıdır.

Yeni çalışmada, UCSF bilim adamları, alışılmış kahve alımının aritmi riski ile ilişkili olup olmadığını ve kafein metabolizmasını etkileyen genetik varyantların bu ilişkiyi değiştirip değiştiremeyeceğini araştırdı. Araştırmaları, İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri'ndeki katılımcılara yönelik ileriye dönük bir çalışma olan toplum temelli UK Biobank aracılığıyla gerçekleştirildi.

Ortalama yaş 56 olan 386.258 kahve içicisi kahve araştırmasına katıldı. Katılımcıların yarısından biraz fazlası kadındı. Bu tür bir soruşturma için eşi görülmemiş bir örneklem büyüklüğüydü. Araştırmacılar, gelecekteki aritmilerin bir göstergesi olarak kişinin bildirdiği kahve tüketimini inceleyen geleneksel bir analize ek olarak, nedensel ilişkileri ortaya çıkarmak için genetik verilerden yararlanan "Mendelian Randomization" adlı bir teknik kullandılar.

Ortalama dört yıllık bir takip ile veriler demografik özellikler, sağlık ve yaşam tarzı alışkanlıklarına göre ayarlandı. Sonuçta, örneğin yaklaşık % 4'ü aritmi geliştirdi. Kafeini farklı şekilde metabolize etmeye genetik olarak yatkın kişiler arasında aritmi riskinin arttığına dair hiçbir kanıt gözlenmedi. Araştırmacılar, daha yüksek miktarda kahvenin aslında aritmi geliştirme riskinin % 3 azalmasıyla ilişkili olduğunu söyledi. Yazarlar, çalışmanın öz bildirim niteliği de dahil olmak üzere sınırlamalara dikkat çekti ve kahve türü hakkında - espresso gibi veya değil - ayrıntılı bilgi mevcut değildi.

Marcus, "Yalnızca randomize bir klinik çalışma, kahve veya kafein tüketiminin net etkilerini kesin olarak gösterebilir" dedi. "Ancak çalışmamız, kafeinli içecekler tüketmenin aritmi riskini artırdığına dair hiçbir kanıt bulamadı. Kahvenin antioksidan ve antienflamatuar özellikleri rol oynayabilir ve kafeinin bazı özellikleri bazı aritmilere karşı koruyucu olabilir.” Makale 19 Temmuz 2021'de JAMA Internal Medicine'de yayınlandı .

Kaynak   

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section