Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Dağların zirvesindeki İnka şehri - Machu Picchu


Bu yazımızda sizlere tanıtacağımız yer, yüksek dağların zirvesinde, eşi ve benzeri bulunmayan terk edilmiş dev bir antik şehir. Efsane şeklinde  nesilden nesile dillerde dolaşmasına ve bir çok kaşifin araştırmasına rağmen 350 yıl boyunca kimsenin farkına varamadığı antik Machu Picchu şehri. İnkaların neden 2340 metre yüksekliğe böylesine büyük bir şehir kurdukları ve bu halkın kısa sürede yok olmasına neyin sebep olduğu halen gizemini koruyor.

Machu Picchu nasıl inşa edildi ve nasıl keşfedildi?

Machu Picchu kenti 1450 yılında İnka imparatoru Pachacutec Yupanqui tarafından inşa edildi. Güney Amerika'da bugün Peru devleti sınırları içinde yer alan topraklar 1532 yılında İspanyol istilacılar tarafından ele geçirildi ancak bu antik kentin farkına varılması yaklaşık 350 yıl kadar sürdü. İlk kaşiflerden bazılarından  bir daha haber alınamadı.

1911 yılında Amerikalı Kaşif İran Bingham efsanevi şehri bulmak amacıyla bugün  Güney Amerika topraklarına geldi. And Dağları'nda araştırma yaparken çok yaşlı bir köylü ile tanıştı. Köylülerin tamamı bu şehir hakkında kesinlikle konuşmamayı tercih ettiler. Tanıştığı yaşlı köylü, kuzeydeki bulutları işaret ederek orayı aşması gerektiğini söyledi. Kaşif İran Bingham bir kaç köylüyü de yanına alarak zorlu bir yolculuğa çıktı ve sonunda Machu Picchu antik kentine ulaşmayı başardı.

1450 yılında henüz tekerleği ve yazıyı bulamamış olan İnka Uygarlığı'nın  devasa kayaları o yüksekliğe nasıl çıkardıkları, mühendislik harikası olan bu kenti nasıl inşa ettikleri sorularına halen cevap bulunabilmiş değil. Türkçe karşılığı "Yaşlı Zirve" ya da "Eski Dağ" olan Machu Picchu, dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilmektedir. Bu şehir, Peru devleti tarafından kutsal alan ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır.

Machu Picchu şehrinde yaşayanlara ne oldu?

Yapılan kazılarda ve araştırmalarda 50 den fazla mezar içerisinde 100 kadar iskelet tespit edilmiştir. Şehrin büyüklüğü ve özellikleri dikkate alındığında bu şehrin, 700'den fazla İnka asillerine ve din adamlarına ev sahipliği yaptığı tahmin ediliyor. Şehrin inşasından kısa bir süre sonra şehirde ortaya çıkan çiçek hastalığı salgını sebebiyle bu şehrin sakinlerinin göç etmek zorunda kaldıkları teorisi bugün en geçerli teori olarak kabul ediliyor.

Machu Picchu şehrinin özellikleri nelerdir?

Şehir, birbirlerine merdiven sistemleriyle bağlı olan 200'den fazla yapıdan oluşuyor. Şehirdeki 3000'den fazla merdiven basamağı bugün bile oldukça iyi durumdadır. Şehrin inşasında kullanılan devasa taşların vadi içerisinden raylı halat sistemiyle ve insan gücü kullanılarak tepeye çıkarıldığı tahmin ediliyor. Şehrin hemen yanıbaşında Huayna Picchu adı verilen 2720 metre yüksekliğinde bir dağ bulunur. Bu dağa giden patika yol Machu Picchu’dan bakılınca görünmeyen gizli bir geçit şeklindedir ve tırmanış yaklaşık 2 saat sürer. Huayna Picchu dağının zirvesinden tüm Machu Picchu şehrini ve çevreyi 360 derece gözlemleme imkanı vardır.

Machu Picchu antik kente nasıl gidilir? 

Bu antik kente gidebilmek için öncelikle Peru'nun başkenti Lima'ya ulaşmanız gerekiyor. Peru Devleti Türk vatandaşları için vize uygulamıyor. Türkiye'den Peru'ya direkt uçuş bulunmuyor. En hızlı aktarma rotası ise İspanya'nın başkenti Madrid ya da Hollanda'nın başkenti Amsterdam'dan gerçekleşiyor. Bu iki rotayı kullanmanız durumunda İstanbul'dan Lima'ya yolculuk 25-30 saat kadar sürüyor.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section