Bilgigetir.com Arama Motoru

Tiritkale (Ümranhanım) bitkisi nedir, tiritkale üretim desteği ne kadardır?


Besicilikle uğraşmıyorsanız bu bitkinin adını muhtemelen ilk kez duyuyorsunuzdur. Bazılarımız mutfağında da yer bulan tiritkale bitkisi nedir, tiritkale nasıl yetiştirilir, tiritkale üretiminde çiftçiye sağlanan devlet destekleri nelerdir? Ülkemiz de dahil olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde üretimi ve hasadı yapılan bu bitkiyi derinden araştırdık. Detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz...

Tiritkale bitkisi buğday ve çavdarın melezlenmesi (genetik olarak çaprazlanması) ile ede edilmiş marjinal özelliklere sahip bir tahıl türüdür. ABD, Polonya, Kanada ve Meksika' da yürütülen tohum ıslah çalışmaları ile verimsiz tarım arazilerinden yüksek verim alma, yüksek protein içerikli tahıl üretme ve dünyadaki artan nüfusun besin ihtiyacına katkı sunma amacıyla geliştirilmiştir. Bu genetik çalışmada ana (buğday) ve baba (çavdar) genleri kullanılarak tiritkale adı verilen melez ürün ortaya çıkarılmıştır.  Bugün en başarılı tiritkale tohumları makarnalık durum buğdayı ile çavdarın melezlenmesi ile elde edilmektedir.

Buğday ve arpanın verimi düşük olarak yetiştirildiği soğuk bölgelerdeki asitli topraklarda bile yüksek verim elde edilebilen tiritkale tahılı ülkemizde de yetiştirilmeye başlanmış ve üretim aşamasında çiftçiye devlet desteği de sağlanmaktadır. Türkiye'de Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca üretim izinli olan tritikale çeşitleri Tatlıcak-97, Melez-2001, Mihkam-2002, Karma-2000, Presto, Tacettinbey, Ege Yıldızı’ dır.


Tiritkale Bitkisinin Özellikleri

Tiritkale bitkisi makarnalık buğdaydan aldığı dayanıklılık özelliği ile kurak dönemlerde yüksek tane verimi sağlarken, çavdardan gelen yetişme özellikleri ile içeriği fakir veya tuzlu olan topraklarda iyi bir şekilde yetiştirilebilmektedir.

  • Tuz oranı yüksek topraklarda,
  • Toksik olan ya da bor fazlalığı olan topraklarda,
  • Bitkilerin ihtiyacı olan mikro besinlerin eksik olduğu topraklarda,
  • Hastalıkların sık görüldüğü tarım alanlarında buğday ve arpaya göre verimi çok yüksektir.
Bu gibi sıkıntılı tarım alanlarında buğday verimi 200-250 kg/da olurken tiritkale hasadı sonrasında verimin 400-500 kg/da rakamına yükseldiği görülebilmektedir. Tiritkale bitkisinin boyu 110-120 cm arasındadır ve cinsine göre açık sarıdan kahverengiye kadar olan tonlarda başak rengine sahiptir. Hayvan besiciliğinde  hem tane yem hem de kaba yem olarak çok büyük potansiyeli vardır. Hayvan otlatma amacıyla da tiritkale ekilebilir. Tiritkale üretimine diğer tahıllarla aynı oranlarda tarımsal tarım destekleri sağlanmaktadır.


Tiritkale taneleri mutfaklarda insan beslenmesi için de kullanılmaktadır. Gluten oranı düşük ve besleyicilik oranı yüksektir. Taneleri haşlanarak meyve salatalarının içine karıştırılabilir. Öğütülüp un haline getirilir ve 3 ölçek buğday unuyla 1 ölçek tiritkale unu karıştırılıp besleyici ekmekler yapılabilir.

Top Post Ad

Below Post Ad