Bilgigetir.com Arama Motoru

Siber zorbalık hakkında gençlere tavsiyeler


Siber zorbalık ne demektir?

Dijital platformlar ve dijital araçlar kullanılarak bir kişiye karşı utandırma, kızdırma, korkutma veya tehdit amaçlı olarak yapılan ve tekrarlanan sözlü ya da görüntülü davranışlara siber zorbalık adı verilir. Bu zorba davranışlar sosyal medyada, online oyun platformlarında, mesajlaşma uygulamalarında ya da cep telefonlarında gerçekleşebilir. Örneğin;

  • Sosyal medya ortamında bir kişi hakkında yalan haber yaymak
  • Sosyal medya ortamında bir kişinin utandırıcı özellikteki fotoğraf ya da videolarını yaymak
  • Mesaj uygulamalarından kırıcı, incitici ya da tehdit içeren mesajlar yollamak
  • Başka birinin profiline bürünerek insanlara bu türden mesajlar yollamak
siber zorbalık sınıfına giren davranışlardan bazılarıdır.

Arkadaşım şaka mı yapıyor yoksa siber zorba mı?

Siber zorbalık ile arkadaşlar arasındaki şakalaşmayı ayırt etmek bazen güç hale gelebilir. Böyle durumlarda şakalar genelde kısa sürede sonlanır ve arkadaşlar arasında gülünerek geçilir. Size yapıldığı söylenen şakanın sonunda incindiyseniz ve karşı taraf sizin üzüldüğünüzü gördüğü halde eğlenmeye devam ediyorsa şakanın dozu kaçmış demektir. Bu durumda arkadaşınıza incindiğinizi ve üzüldüğünüzü hemen söylemeniz gerekir. Karşı tarafın olumsuz durumu sürdürmeye devam etmesi siber zorbalık şeklinde değerlendirilebilir.

Siber zorbalık hangi olumsuz sonuçlara yol açabilir?

Siber zorbalık baskısı altında gençlerde ruhsal ve duygusal olumsuzluklar gelişir. Bunlara bağlı olarak ta bir takım fiziksel rahatsızlıklar ortaya çıkmaya başlar. Ziber zorbalığın türüne ve şiddetine göre genç bireyde ruhsal olarak kızgınlık, aptal yerine konulma ve öfkelenme gibi hisler oluşur. Duygusal dünyası karmaşık hale gelir, utanma ve sevdiği şeylerden uzak durma isteği doğar. Ruhsal ve duygusal stresin etkisiyle yorgunluk, anksiyete  (kaygı bozukluğu), uyuyamama, karın ve baş ağrıları ortaya çıkabilir. Daha yüksek düzeyde siber zorbalığa maruz kalan gençlerde kendi yaşamına son verme bile görülebilir. 

Siber zorbalığa maruz kalırsam kime bildirmeliyim?

Siber zorbalığa maruz kaldığını düşünen genç birey öncelikle, anne-babası veya ailesinden yakın hissettiği bir yetişkinden destek alması gerekir. Bu yetişkin, okulda bir öğretmen de olabilir. Hiç kimseyle konuşamayacaksa mutlaka profesyonel destek almalıdır.

Sosyal platformlar bu konuda şikayet bölümlerini aktif tutmak ve şikayetin çözümlenmesi için gerekli adımları atmakla yükümlüdürler. Çok acil durumlarda vakit kaybetmeden emniyet güçlerine başvurulması gerekir. Siber zorbalık esnasında kayıt altına alınan sesli ve görüntülü kayıtlar da emniyet güçlerinin soruşturmasında oldukça yardımcı unsurlardır.

Tags

Top Post Ad

Below Post Ad