Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Sevimli olmalarıyla öne çıkan 8 küçük köpek ırkı

Köpekler insanlarla yaşamaya çok alışkın canlılar olsalar da ev içindeki yaşama uygun olup olmadıkları oldukça önemli bir konudur. Bu yazımızda sevimli ve ufak yapılarıyla evinizde kendinize dost olarak seçebileceğiniz, 10 küçük köpek cinsinin özelliklerini anlatmaya çalıştık. Ancak, özellikle apartman dairesinde yaşıyorsanız bu ufaklıkların havlama özelliklerini dikkate almalısınız. Gelin listeye hep beraber bir göz atalım... 


1. Maltese Terrier


Listemizde geçmişi en eskiye dayanan köpek cinslerinden biridir. Varlığı ilk olarak Malta'da tespit edildiği için bu adla anılırlar. Boyları 20 - 25 cm ve ağırlıkları 3 kg civarındadır. Hareketli bir yaşamı seven, dost canlısı ve hayat dolu bir köpektir. Çevrede bulunan diğer köpeklere ve kedilere karşı ılıman tavır sergiler. Yabancı insanlara karşı dostane davranır. Ortalama yaşam süreleri 12-14 yıl arasıdır. Uzun ipeksi tüyleri vardır ama pek tüy dökmezler. Hassas bakım gerektiren bir köpek cinsidir. Bu cinsin, havlamaya çok meyilli olması ve özellikle ufak çocuklarla iyi anlaşamaması gibi olumsuz yönlerinin olduğunu bilmekte fayda vardır. 


2. Toy Poodle


Zeki ve bir o kadar da sosyal olmasıyla iyi bir aile köpeğidir. Kolay eğitilebilir ve çocuklarla iyi anlaşmasıyla ön plana çıkar. Eve gelen yabancı kişilere karşı ise oldukça temkinli ve soğuk davranır. Tüy ve genel bakımı konusunda titiz davranılması gerekir. Yalnız kalmaya tahammülü yoktur. 6 saatten fazla yalnız bırakılması durumunda aşırı strese ya da depresyona girer. Ortalama ömür süresi 13-15 yıl olan bu sevimli dostumuzun boyu 28-35 cm arasında, ağırlığı ise 7-8 kg kadardır. 


3. Chihuahua (Şivava)


Küçük köpekler arasında en küçük olanı ve en çok bilinenidir. Kökeni Meksika'nın Chihuahua kasabasına dayanmaktadır. İç mekanlara çok hızlı bir şekilde adapte olur. Yetiştirilmesi fazla özen göstermeyi gerektirse de sevimliliği ve sosyal olmasıyla sahiplerinin tüm uğraşlarının karşılığını fazlasıyla verir. Küçük ama kaslı bir vücut yapısına sahiptir. Ortalama yaşam süreleri 15-20 yıl arasındadır. Boyları 25 cm'yi kiloları ise 3 kg'ı pek geçmez. 


4. Pekinez


Küçük köpek cinsleri arasında en hassas tüy yapısına sahiptir. Tüy bakımında oldukça fazla uğraş vermek gerekir. İlk olarak Çin Kraliyet Sarayı'nda görülen bu sevimli dostumuzun ortalama yaşam süresi 12-15 yıl arasındadır. Erişkinliğe ulaşana kadar neredeyse hiç büyümez. Boyu 20-25 cm ve ağırlığı 3-5 kg arasında değişir. Tembel yapısının gereği olarak çok fazla egzersize ihtiyaç duymaz. 


5. Yorkshire Terrier 

Chihuahua'dan sonra en küçük ikinci köpek ırkıdır. Kökeni Birleşik Krallık' a dayanır. Küçük köpekler arasında ailesine en sadık ve en korumacı olan ırk Yorkshire Terrier'dir. Ev ahalisiyle çok dostane ilişkiler kurarken, eve gelen yabancılara karşı çok atılgan ve cesur davranır. Ortalama 13-15 yıl arasında ömür süren bu ırk, 16-18 cm boya ve yaklaşık 3,5 kg ağırlığa sahiptir. 


6. Pomeranian


Adını Orta Avrupa’daki Pomeranya bölgesinden alır. Pomeranian, çok tercih edilen süs köpeği olarak bilinir. Boyu 20 santimetreye yakın ve ağırlığı 1.5 ile 3.5 kg arasında değişen bir vücut yapısı vardır. Genellikle diğer köpeklerle ve çocuklarla iyi anlaşamaz. Sık ve düzenli tarama dışında tüy bakımı kolaydır. Ortalama 12 ile 16 senelik yaşam süresine sahiptir. Yetiştiricisine karşı özel ilgi ve sevgi göstermesiyle sıkça tercih edilen büyümeyen küçük köpeklerdendir. 


7. Pug


Çin kökenli bir diğer süs köpeğidir. Sessiz ve uysal olduğu kadar inatçı yapısıyla ön plana çıkar. 12 ile 15 yıl kadar Ortalama yaşam süreleri vardır. Boyu yaklaşık 25-30 cm ve ağırlığı 6-9 kg ağırlığıyla listemizde yer alan en ağır köpek ırkıdır. Ilıman ortamları çok sever. Çok soğuk veya sıcak ortamlar onun için hiç uygun değildir. çoğu ufak yapılı köpeğin aksine çocuklarla çok iyi anlaşırlar. Gereksiz yere havlamayan yapısıyla ev ortamına son derece uyumludur.
 


8. Shih-Tzu


Bir apartman dairesinde yaşıyorsanız tercihinizde öncelikli olması gereken küçük köpek cinslerinden biri de Shih-Tzu’dur. Kökeni Çin’e dayanan ırk, günlük yürüyüşler dışında egzersize çok fazla ihtiyaç duymaz. Diğer türlere göre çok az havlar ve sıcak havalarda kesinlikle dışarıda olmamalıdır. 11-14 yıl arasında ortalama yaşam süreleri vardır. Özgür bir ruh yapısına ve diğer cinslere göre daha yüksek zekaya sahiptir. Görünüşüyle çoğu zaman ev kedisine benzetilebilir. Eğitilmesi zordur ve sabır isteyen bir süreçtir. Ortalama 23-25 santimetre boya ve 4-6 kilogram arası ağırlığa sahiptir.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section