Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Isparta Uçak Kazasında Yitirdiğimiz Prof. Dr. Engin Arık Kimdir?


🔴 Prof. Engin Arık Kimdir?

Parçacık fiziği alanındaki bilimsel çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Engin Arık 14 Ekim 1948 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. 1965 yılında şu anki adı Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi olan Atatürk Kız Lisesi'nden mezun oldu. 1969 yılında İstanbul Üniversitesi'nden fizik ve matematik alanlarından lisansını tamamladı. 1968-1969 yılları arasında aynı üniversitede Fizik Kürsüsü'nde "öğrenci asistan" olarak çalışmaya başladı.

🔴 Akademik Kariyeri ve Bilimsel Çalışmaları

1969'da Pittsburgh Üniversitesi Fizik Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmalarını sürdüren Arık, 1971 yılında master eğitimini tamamlayarak doktora eğitimine başladı. 1976 yılında da parçacık ve yüksek enerji fiziği alanında yaptığı çalışmalarla doktorasını tamamladı. 1976-1979 yılları arasında Londra Üniversitesi'nde ve Rutherford Laboratuvarı'nda aynı alandaki deneysel çalışmalara katıldı.

1979 yılında Türkiye'ye dönme kararı alarak Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü'nde araştırma çalışmalarına devam etti ve 1981 yılında "doçent" unvanını aldı. 2 yıllık bir yurt dışı süresinin ardından tekrar yurda dönerek 1988 yılında Boğaziçi Üniversitesi'nde profesör oldu. 1990 yılından itibaren İsviçre'de CERN Laboratuvarı'ndaki deney çalışmalarında görev aldı. CERN'deki  ATLAS ve CAST deneylerinde görev yapan Türk bilim insanlarına hocalık ve liderlik yaptı. 1997 ve 2000 yılları arasında Viyana'da Birleşmiş Milletler bünyesinde bilimsel çalışmalarda bulundu.

🔴 Türkiye'nin Enerji Bağımlılığını Bitirecek Projeleri Vardı

Prof. Dr. Engin Arık, deneysel yüksek enerji fiziği alanında referans olarak kullanılan sayısız makale yayınlamış ve bu yazılarına yüzlerce atıf almış bir bilim kadını idi. Prof. Arık, Türkiye'de bolca rezervi bulunan Toryum mineralinden elektrik enerjisi üretme ve Türkiye'nin elektrikte ve petrolde dışa bağımlılığını bitirebilecek çalışmalar yapıyordu. Aynı zamanda Türkiye Ulusal Parçacık Hızlandırıcısı Projesi'nin yürütücüsü idi.

🔴 Şüpheli Uçak Kazası Arık'ı Aramızdan Ayırdı

30 Kasım 2007 yılında bir çalıştaya katılmak üzere giderken bulunduğu uçak Isparta'nın Keçiborlu ilçesi kırsalında şüpheli bir şekilde düştü. İçinde çok sayıda akademisyen ve mürettebatın da bulunduğu 57 kişiden kurtulan olmadı. Kaza kırım ekibinin hazırladığı resmi raporda düşme nedeni "pilotaj hatası" olarak yazıldı. Prof. Dr Engin Arık Hoca'nın cenazesi Edirnekapı Şehitliği'ne defnedildi. Prof. Dr. Engin Arık kendisiyle aynı üniversitede profesör olarak görev yapan Metin Arık ile evliydi ve 2 çocuk annesiydi

Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section