Bilgigetir.com Arama Motoru

Mini karbon parçacıkları kullanılarak elektrik üretiliyor


Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki (MIT) mühendisler, devrim niteliğinde bir yaklaşım ile elektrik üretmenin yeni bir metodunu buldular. Etraflarındaki sıvı ile etkileşime girerek akım üretebilen küçük karbon parçacıkları kullanarak üretilen elektrik, potansiyel olarak mikro veya nano ölçekte güç sağlamak için kullanılabilir. 

Kullanılan sıvı, Nature Communications dergisinde organik bir çözücü olarak tanımlanmakta ve bu sıvı, elektronları parçacıklardan emerek kimyasal süreçleri yürütmek için de kullanılabilecek bir akım sağlıyor. Araştırmacılar, yakın zamanda çevresel sensörler olarak kullanılabilecek küçük ölçekli robotlar geliştirmeye şimdiden başladılar. Araştırmacılar, bir karbon nanotüpün bir kısmının Teflon benzeri bir polimerle kaplanmasının, elektronların kaplanmış kısımdan kaplanmamış kısmına akmasına izin veren bir dengesizliğe neden olduğunu ve bunun bir elektrik akımı oluşturduğunu keşfetti. 


Araştırmacılar, parçacıkların "elektronlara aç" bir çözücüye daldırılmasıyla bu elektronların çıkarılabileceğini keşfettiler. Elektrik üreten parçacıklar geliştirmek için ekip, karbon nanotüpleri öğütüp kağıt benzeri bir malzemeye dönüştürdüler. Sonrasında herhangi bir biçimdeki mikroskobik parçacıkları kesmeden önce bir tarafı Teflon benzeri bir polimerle kapladılar. Toplamda 250 mikronx250 mikron boyutlarında parçacıklar oluşturuldu. Bu parçacıkların asetonitril gibi organik bir çözücüye daldırıldığında çözücü parçacıkların yüzeyine yapışıp elektronlarını almaya başladığını gördüler. 

MIT'de Carbon P. Dubbs Kimya Mühendisliği Profesörü olan baş yazar Michael Strano, konuyla ilgili "Çözücü elektronları alır ve sistem elektronları hareket ettirerek dengeyi sağlamaya çalışır," diye açıklamada bulundu. "Çözücünün içinde karmaşık bir pil kimyasının olmadığını olayın sadece bir parçacığın çözücüye konulduğunda bir elektrik alanı oluşturmaya başlamasıyla ilgili bir durum olduğunu " ifade etti. Böylelikle parçacıklar mevcut formlarında parçacık başına yaklaşık 0,7 volt elektrik üretebiliyor. Strano, başlangıç ​​malzemesi olarak sadece karbondioksit kullanıp polimerler oluşturmak için bu tür enerji üretimini kullanmayı hedeflediğini söyledi.

Kaynak   

Tags

Top Post Ad

Below Post Ad