Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Mikrodalga Fırının Mucidi Percy Spencer Kimdir?


Percy Spencer, mikrodalga fırını icat eden kişi olarak tanınır. Bir çok ünlü insan gibi çocukluğu ve genel hayatı zor geçmiştir.  Amerikalı bilim insanı ve mucit olarak tanınır. 

Percy Spencer 1894 yılında ABD'nin Maine eyaletine bağlı Howland şehrinde dünyaya geldi. Kendisi henüz bebekken babasını kaybetti ve annesi de kısa bir süre sonra evi terk etti. Hayata zor şartlar altında başlayan Spencer, zorlu hayatına amcası ve teyzesinin sahiplenmesiyle devam edebildi. Amcası ve teyzesinin de maddi durumlarının çok kötü olması sebebiyle çocukluk dönemi de sıkıntılıydı.

Spencer, çocukluğunda mekanik araçların çalışmalarına karşı oldukça ilgiliydi. Araçların nasıl çalıştıkları konusunda çok fazla kafa yorar ve onların nasıl tamir edileceğini düşünürdü. 7 yaşında iken amcasını da kaybeden Spencer, ilkokuldan ayrılarak teyzesine destek olmak amacıyla çeşitli işlerde çalıştı.

17 yaşında iken kasabalarında açılan bir kağıt fabrikasının elektrik işlerini yapmak üzere seçilen 3 işçiden biri oldu. 18 yaşında ABD donanmasına girdi ve burada telsiz ve radyo iletişimi konusunda çok değerli elektronik bilgiler edinerek uzmanlaştı. Edindiği bu deneyimle yetinmeyen Percy Spencer, fizik, kimya, matematik, trigonometri ve metalurji dallarında eğitimler alarak kendini geliştirdi.

Percy Spencer, radarlarda kullanılan güç tüpü tasarımı konusunda da uzmanlaştı ve bu alanda çalışan bir şirkette yönetici olarak işe başladı. Edindiği bu uzmanlık, 2. Dünya Savaşı yıllarında ABD hükümeti ile radar ekipmanları üretmesi konusunda yüksek gelirli bir sözleşme imzalamasını sağladı.

Fabrikada çalışırken mikrodalga bölgesinde ışınım yayan bir radarın yanında duruyordu. Hava sıcak olmamasına rağmen cebindeki şekerlerin erimesiyle mikrodalga fırın fikri de tesadüfen doğmuş oldu. Meraklı yapısı gereği başka yiyeceklerle de deneme yaptı ve çok güzel sonuçlar aldı.

1945 yılında patent başvurusunda bulunarak mikrodalga fırının patentini aldı. 1947 yılında yüksekliği 2 metreye yakın ve ağırlığı 340 kg olan ilk mikrodalga fırını üretti. Maliyeti yüksek ve kullanımı zor olduğu için evlerde ve lokantalarda kullanılması imkansızdı. Bu devasa mikrodalga fırınlar, büyük ticaret gemilerinin mutfaklarında kullanılıyordu.  Tasarım ve kullanımla ilgili modifikasyonlara gidilerek 1967 yılında evlerde mutfak tezgahının üstüne sığabilecek ve 495 dolarlık fiyatıyla alınabilir düzeyde olan mikrodalga fırın üretildi.

Spencer, yaşamı boyunca 300 den fazla icat yaptı ve bunların patentlerini aldı. 1975 yılına gelindiğinde mikrodalga fırın satışları, gazla çalışan fırın satışlarını geçmişti. Günümüz mutfaklarında bile çokça tercih edilen mikrodalga fırının mucidi Perc Spencer, 8 Eylül 1970 yılında ABD'nin Massachusetts eyaletinde bulunan Newton şehrinde 76 yaşında iken vefat etmiştir.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section