Bilgigetir.com Arama Motoru

Köpek yavruları doğuştan insanlarla etkileşime hazırlar

Köpek yavrularının insanların en iyi arkadaşları olmasının bir nedeni var. Araştırmalara göre, bizi anlamaya hazır olarak doğarlar, hiçbir resmi eğitim gerektirmeden çok erken yaşta insanlarla iletişim kurma yeteneğine sahiptirler. İnsanların bireysel davranışları ve sosyal durumları bunu etkilemektedir, ancak araştırmacılar, sadece sekiz haftalıkken, köpek yavrularının insanlar konuştuklarında onların yüzlerine baktıklarını ve insanlar nesneleri işaret ettiğinde onları fark edebildiklerini yani vücut dili aracılığıyla bizimle etkileşime girebileceklerinin işaretlerini buldular. Tabi ki bunda genetiğin büyük bir rolü var, muhtemelen binlerce yıldır köpekleri evcilleştirmemiz en iyi dostlarımız olmasından kaynaklanıyor.

Current Biology'de yayınlanan çalışma, yavruların bir insanla etkileşime girerken birinin parmağını takip etme ve onlara bakma yeteneğinde gösterilen varyasyonun % 40'ından fazlasının yalnızca genetiğe bağlı olduğunu gösterdi.

İnsan-köpek ilişkisi bin yıl öncesine dayanıyor. Evcilleştirmenin 14.000-30.000 yıl önce gerçekleştiği düşünülüyor ve köpekler bu ilişkiye yanıt olarak bizimle birlikte evrimleşti. Bray ve meslektaşları, on yıldan fazla bir süredir Amerika Birleşik Devletleri'nin fiziksel engelli insanlar için en büyük hizmet köpeği organizasyonu olan Canine Companions ile birlikte çalışıyor ve köpeklerin nasıl düşündükleri ve sorunları nasıl çözdükleri üzerine araştırmalar yürütüyor.

Yakın zamanlarda insanlar, genellikle köpeklerin zararına ve insan kaprislerine rağmen, belirli özellikler için köpek ırklarını aktif olarak seçmiş ve yetiştirmiştir. Bununla birlikte, köpeklerin, beden dilini ve az seviyede konuşulan kelimeleri anlayarak ve bunlara yanıt vererek insanlarla en yakın primat akrabalarımız da dahil olmak suretiyle öteki türlerden daha iyi iletişim kurma kabiliyetine sahip oldukları bellidir. Ancak bu yeteneğin nasıl geliştiği hala bir sır. 

İşte bunu öğrenmek için Bray ve meslektaşları 375 golden retriever ve labrador stajyer hizmet yavrusu üzerinde çalıştılar. Yavrular 8 haftalık olduklarında, sadece yiyecek ödülleriyle motive olacak yaştadırlar. Bu yavrular, hizmet hayvanı olmak için geniş bir eğitimden geçirilir, ancak 8 haftada, genellikle sadece arkadaşlarıyla ve belki de bir insanla kısa ve bire bir etkileşime girerler. Bray ve meslektaşları, insan-köpek iletişimi için, birisinin saklı bir nesnenin nerede bulunabileceğini göstermesi ve göz teması kurma istekliliğini test etme dahil olmak üzere bazı testler gerçekleştirdi.


Bulgular yavruların sosyal iletişimde göz temasına ve işaret etme gibi jestlere yanıt vermede oldukça yetenekli olduklarını gösterdi. Bununla birlikte, bu yalnızca insan, esasen yüksek perdeden “oğlum veya kızım” diye hitap edilerek köpek yavrusu ile konuşup etkileşimi başlattığında işe yaradı. “oğlum veya kızım” konuşması olmadan, yavrular görevde rehberlik için kişiye bakmadılar, kürklü bebeklerinizle tüm konuşmalara, yanıt vermelerini istiyorsanız iyi erkek ve kız olduklarını söyleyerek başlamanız gerektiğini kanıtladılar.

Yavruların erken dönem yeteneklerinin genetik olarak açıklanıp açıklanamayacağını anlamak için, hepsinin benzer bir yetiştirme geçmişine ve soyağacına sahip olduğu bilinen bir miras vardı, bu da genetik ve çevresel faktörleri değerlendiren istatistiksel bir model oluşturmaya yardımcı oldu. Bray, "Genç yaşlardan itibaren köpekler, güçlü bir genetik bileşene sahip, insan benzeri sosyal beceriler sergilerler, bu da bu yeteneklerin seçilim geçirme konusunda güçlü bir potansiyele sahip olduğu anlamına gelir." Dedi. "Bu nedenle, bulgularımız evcilleştirme hikayesinin önemli bir parçasına işaret edebilir, çünkü kendi türümüzle iletişim kurmaya meyilli hayvanlar, köpeklere yol açan kurt popülasyonları arasında seçilmiş olabilir."

Kaynak  

Top Post Ad

Below Post Ad