Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Kazakistan Hakkında Detaylı Bilgiler - Kazakistan'ı Tanıyalım

Kazakistan Nerededir? Kazakistan'ın Komşuları Hangi Ülkelerdir?


Kazakistan hem Asya hem de Avrupa kıtasında toprakları olan sayılı ülkelerden biridir. Kazakistan topraklarının %15'lik bölümü Avrupa'da, %85'lik bölümü ise Asya kıtasında yer alır. 2 milyon 724 bin 900 km² yüz ölçümüne sahip olan Kazakistan, dünyanın en geniş topraklara sahip olan 9. ülkesidir.

Kuzey ve Batı sınırları Rusya toprakları ile çevrilidir. Rusya ile olan 7591 km lik kara sınırı aynı zamanda dünyada iki ülke arasındaki en uzun kara sınırıdır. Batı sınırının bir kısmında Hazar Denizi ile komşudur.  Kazakistan'ı güneyinden Türkmenistan, Özbekistan ve Kırgızistan bulunur. Doğuda ise Çin ile komşudur.

Kazakistan'ın İklimi ve Coğrafi Özellikleri

Kazakistan topraklarının % 44'ü çöl, % 14'ü ise yarı çöl, % 25'i ise bozkır özelliğine sahiptir. Orman alanlarının ülke topraklarına oranı ise sadece % 6 civarındadır. Ülkede irili ufaklı toplam 8 bin 500 adet akarsu bulunur. Hazar Denizi'nin kuzeydoğu kesimi Kazakistan toprakları içinde kalır. Kazakistan, denize ulaşımı olmayan en büyük yüzölçümüne sahip ülkedir. Ülkede yaklaşık 48 bin civarında göl bulunur.

Kazakistan'ın tamamında karasal iklim görülür. Yazları kurak ve sıcak, kışları ise çok soğuk ve kar yağışlı olarak geçer. Ülkede Ocak ayı sıcaklık ortalaması -13°C'dir. Ülkenin kuzey bölgelerindeki sıcaklıklar çok daha düşük seviyelere ulaşır. Ülkenin güney sınırlarında Tanrı Dağları yer alır. Bu sıra dağların en yüksek zirvesi ise Han Tengri Dağı'nda bulunur. Zirvenin yüksekliği 7010 metredir. Kuzey sınırında ise Altay Dağları bulunur.

Kazakistan'ın Nüfus, Yerleşim ve İdari özellikleri

Kazakistan 16 Aralık 1991 tarihinde Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla bağımsızlığına kavuşmuş üniter devlet yapısına sahip bir ülkedir. 1995 yılında kabul edilen anayasa günümüzde de geçerlidir. Anayasaya göre ülkedeki en yüksek değer; insanların hayatı, hakları ve özgürlükleri  olarak belirlenmiştir. Kazakistan Cumhuriyeti kendisini, demokratik, laik, hukuki ve sosyal bir devlet olarak kabul eder.

Ülkenin en önemli şehirleri, başkent Nur-Sultan, Almatı, Şimkent' tir. 2018 yılı nüfus sayımına göre ülke nüfusu 18 milyon 311 bin 735 kişidir. Ülke nüfusunun % 64'ü Kazak, %24'ü Rus, geri kalanını ise 130'dan fazla milletten insanlar oluşturur. Ülkenin Kazakça ve Rusça olmak üzere iki resmi dili bulunur.

Kazakistan'ın Ekonomisi

Ülke, değerli maden rezervleri açısından çok zengindir. Maden varlığının karşılığı yaklaşık 10 trilyon dolar olarak tahmin edilmektedir. Ülkedeki maden varlığının hangi boyutlarda olduğunu anlamak için şu şekilde bir sıralama yapılabilir:

  • Barit, çinko ve volfram rezervlerinde dünyada birinci
  • Gümüş, krom, kurşun ve uranyum rezervlerinde dünyada ikinci
  • Bakır ve florit rezervlerinde dünyada üçüncü
  • Molibden rezervinde dünyada dördüncü
  • Altın rezervinde dünyada altıncı
  • Kömür rezervinde dünyada sekizinci
  • Petrol ve doğalgaz rezervlerinde dünyada dokuzuncu sırada yer alır.
Ülkenin kuzeyinde yer alan ekilebilir toprakların % 70'inde buğday, arpa, çavdar ve yulaf yetiştirilir. Dünyanın önde gelen tahıl ve un ihracatçısı ülkeleri arasındadır. Ülkenin güneyinde ise pirinç, pamuk ve tütün önemli ölçüde üretilir. Kazakistan'da meyvecilik, özellikle de bağcılık çok gelişmiştir. Rusya, Çin, AB ülkeleri başta olmak üzere 120 ülkeye madencilik sanayi ve tarım ürünleri ihraç edilir. Para birimi Tenge' dir. 1 Dolar = 427 Tenge ( 2021 Haziran ) değerindedir.

Kazakistan'ın Gezilecek Yerleri


Kazakistan'ı gezmek istediğinizde her anın dolu dolu geçeceğine emin olabilirsiniz. Geniş alanlara yayılmış, az nüfuslu fakat modern şehirler sizlere huzur verecektir. Kazakistan'da turistik açıdan en popüler şehirler, Almatı, Nur-Sultan, Karaganda, Pavlodar, Shymkent, Oskemen, Atyrau ve Oral şehirleridir. Bu şehirlerde, modern alışveriş merkezleri, su parkları, anıtlar ve heykeller, ulusal parklar, önemli müzeler, kutsal ve dini mekanlar, jeolojik oluşumlar ve botanik bahçeleri gezilmesi gereken önemli alanlardır. Kış turizmi, yayla turizmi veya doğa sporları ilginizi çekiyorsa aradığınızı Kazakistan'da mutlaka bulacaksınız...

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section