Karekod (QR) nedir? Karekod okuyucu nasıl çalışır?


Bir karenin içine çizilmiş karmaşık görünümlü karekod sistemini görmeyen kişi çok azdır. Karenin içindeki bu anlamsız görünen çizgiler bir karekod okuyucu ya da karekod tarayıcı ile anlamlı hale getirilir. Dijital ortamda sıkça gördüğümüz karekod sisteminin ne olduğu ve nasıl çalıştığı hakkındaki detaylı bilgileri yazımızda bulabileceksiniz.




Gelişen bilgi ve iletişim teknolojileri, saklanması gereken verilerin çipler üzerinde ya da dijital ortamlarda şifreli olarak taşınmasına ve saklanabilmesine imkan veriyor. Günümüzde bu konuda en çok kullanılan teknolojilerden biri de karekod uygulamasıdır. Karekod sistemi bizlere zaman ve işgücü tasarrufu sağlayan bir yöntemdir.



Dışarıdan bakıldığında ne içeriğinde neler olduğunun anlaşılması mümkün olmayan bu kare içine çizilmiş karışık çizgi ve şekiller aslında çok fazla detaylı bilgiyi taşırlar. Normal olarak okunması imkansız olan bu bilgiler ancak dijital ortamda üretilmiş olan karekod okuyucu ile işlenebilir hale gelmektedir. Örneğin telefonunuzdaki Whatsapp uygulamanızı laptop üzerinden kullanmak isterseniz bir karekod uygulaması kullanarak bağlanabilirsiniz.



Karekod uygulaması, eskiden çokça kullandığımız ve günümüzde market ve mağaza alışverişlerimizde halen kullanmaya devam etiğimiz barkod sisteminin geliştirilmiş halidir. Barkod sistemi zemin üzerindeki kısa ve uzun çizgileri analiz ederek sayısal verileri işleyebiliyordu. Karekod sistemi ise sayısal verilerin yanında harf sistemini, şekilleri ve  simgeleri de çözümlememize olanak sağlıyor.


Karekod okuyucular standart olarak oluşturulurlar ve hangi çizginin ne anlama geldiği  bu dijital sisteme tanımlıdır. Dünyada herhangi bir şey için karekod (QR) üretilecekse bu tanımlanan çizgi anlamlarına göre üretilir. Aksi halde karekod okuyucu kodu çözümleyemez.



Sizler karekod üretebilir ya da hazırlanmış bir karekodu akıllı telefonunuzu kullanarak okutabilirsiniz. Telefonunuza QR okuyucu indirdiğinizde kodu okutmak için yapmanız gereken tek şey uygulamayı açarak kodu hizalamaktır. Tarayıcı otomatik olarak herhangi bir karekodu tanıyacaktır. karekodu tararken kodun içine gizlenmiş URL varsa sizden bu linke tıklamanız istenebilir. Günümüzde bankamatik kartı kullanmadan QR  ile bankamatiklerde parasal işlemler bile yapılabilmektedir.

Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar