İnsan yaşamındaki en önemli konulardan birisi hiç şüphesiz aldığı ya da alacağı eğitimin kalitesidir. Dünya ülkelerinin eğitim sistemlerindeki kalite sıralaması yapıldığında yıllardır zirvedeki yerini koruyan ülke Finlandiya'dır.
Kaliteli eğitim söz konusu olduğunda yıllardır akıllara kazınmış tek bir ülke vardır. Finlandiya'da eğitimle ilgili hiç bir sorunla karşılaşılmaz. Fin okullarında diğer dünya ülkelerindeki pek çok yöntem uygulanmaz. Eğitim deyince akan suların durduğu Finlandiya'da çocukların doğuşundan, bir meslek sahibi oluncaya kadar geçen sürede ne tür uygulamalara yer veriliyor gelin hep beraber detaylıca bakalım...
Finlandiya'da insana değer verme henüz çocuk dünyaya gelmeden başlıyor. Annenin gebeliği sırasında ücretsiz tedavi ve kontroller, doğum öncesi ücretli izin, doğum desteği ve doğduktan sonraki temel masraflar devlet tarafından karşılanıyor. Hal böyle olunca da insanın aklına eğitim destekleri kim bilir nasıl olur? sorusu geliyor.
Finlandiya'da okul öncesi eğitim, çocuk 6 yaşına bastığı anda başlıyor. Eğer daha erken yaşlarda eğitimine başlamasını isterseniz eğitim sistemi sizlere kapsamlı bir çocuk bakım ve eğitim programı sunuyor. Okul öncesi eğitimin temelinde iki unsurdan taviz verilmiyor. Bunlar; "dengeli büyüme" ve "oyun temelli öğrenme". Okul öncesi eğitimde çocuklar için belirli bir ücret alınıyor. Bu ücretin %90 lık kısmı devlet tarafından karşılanırken ebeveynlere cüzi bir ücret ödemek kalıyor.
Finlandiya'da ilkokul veya ortaokul gibi kavramlar yok. Çocuklar, "Temel Eğitim Okulu" adı verilen okullarda senede 190 gün olmak üzere 9 sene süren bir temel eğitim alarak liseye başlayabiliyorlar. Temel eğitimde görev alan öğretmenler özel olarak seçiliyorlar ve alanlarında yüksek lisans yapmış olmaları gerekiyor. Ayrıca bu öğretmenler yıl içerisinde mesleki ve kişisel gelişim seminerlerine katılmak zorundalar.
Finlandiya'da temel eğitimdeki çocuklar kapsamlı olarak değil, bireysel yeteneklerine göre değerlendirilirler. Rehberlik hizmetleri eğitim müfredatının bir parçasıdır. Sayıca yeterli olan psikolojik danışmanlar ve rehber öğretmenler oldukça iyi bir şekilde bireysel destek hizmeti verirler. Okullarda çocuklara kaliteli yemek hizmeti ücretsiz olarak verilir.
Temel eğitimini tamamlayan çocuğun lise eğitimine devam etme zorunluluğu yoktur. Zorunluluk olmamasına rağmen liseye devam etme oranı %90'ın üzerindedir. Lise eğitimi, mesleki ve genel olmak üzere iki dalda verilir ve tamamen ücretsizdir. Öğrenciler ders programlarının seçiminde özgürdürler. Öğrencinin performansına göre lise 2, 3 veya 4 senede bitirilebilir. Lise bitirmek için "olgunlaşma sınavı" denilen genel bir değerlendirme sınavına girerler. Bu genel sınavın ardından girecekleri "ulusal yeterlilik sınavı" üniversiteye yerleşmede belirleyici rol oynar.
Temel eğitimden sonra öğrencilerin % 40'lık bölümü, lisede mesleki eğitimi seçerler. Bu öğrenciler liseden sonra uygulamalı temel yetenek sınavını geçerek uygulamalı bilimler yüksekokuluna geçiş yapabilirler.
Finlandiya'da üniversite eğitimi
Üniversitede çocuk okutmak Finli aileler için hiç problem değildir. Tüm eğitim seviyelerinde olduğu gibi üniversite eğitimi de tamamen ücretsizdir. Tüm eğitim kademelerinde eğitime eşit fırsatlarla erişmek anayasal bir hak olarak tanınmakta ve uygulanmaktadır.
Finlandiya'da yüksek eğitim, üniversiteler ve uygulamalı bilimler yüksekokulu şeklinde iki türlü verilir. Üniversiteler genellikle bilimsel araştırmalar üzerine yoğunlaşırken, yüksekokullar uygulamaya yönelik faaliyet gösterirler. Lisans eğitimini tamamlayanların diledikleri takdirde yüksek lisans yapma imkanları vardır. Lisan eğitimi tam zamanlı ve 4 yıl olarak uygulanır.