Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Beç tavuğu nedir?, Beç tavuğunun özellikleri nelerdir?


Beç tavuğu nedir?

Beç tavuğu, ana vatanı Güney Afrika olan, Güney Afrika'da vahşi ve doğal ortamında yaşayabildiği gibi ülkemiz de dahil olmak üzere dünyanın pek çok yerinde süs ve besin amaçlı olarak yetiştirilen bir kuş türüdür.

Beç tavuğu yetiştiriciliği

Boyut olarak diğer tavuk türlerine göre daha iri olmasından dolayı Beç tavuğu yetiştiriciliğinde biraz daha büyük kümeslere ihtiyaç duyulur. Ülkemizde Tokat tavuğu ya da İran tavuğu olarak ta bilinir. Sağlıklı şartlarda 12 yıl kadar ömür sürebilir. Beç tavuğunun boyu 40-70 cm ve ağırlıkları 700 - 1300 gram arasındadır. Dişi Beç tavukları 25- 30 kadar yumurta üzerine kuluçkaya yatar ve canlı yavru oranı %90 civarındadır. Civcivlerin kuluçkadan çıkma süreleri 28-30 gün arasındadır.

Beç tavukları genel olarak otlar ve tahıllarla beslenirler. Bitki tohumları da beslenmelerinde önemli yer tutar. Yumurtaları normal tavuk yumurtasına göre daha küçüktür ve yumurta sarısı çok koyu renklidir. Yumurtaları tavuk, hindi, kaz ve ördek yumurtasına göre daha az kalori içerir. Buna karşılık protein açısından hepsinden daha zengindir. Beç tavuğu az yetiştirildiği için yumurtaları pahalıdır ve marketlerde bulamazsınız. Bazı pahalı restoranlarda Beç tavuğunun etinin ve yumurtasının tadına bakabilirsiniz.

Yabani beç tavukları

Beç tavuğunun dış görünüşü normal tavuklardan farklıdır. Tavuktan daha çok sülüne benzerler. Baş ve boyun kısımları tüysüz olduğu için " kel tavuk " olarak ta isimlendirilirler. Yaban hayatında dişi Beç tavuğu yuvanın kurulmasıyla pek ilgilenmez. Yuvanın hazırlanması erkek beç tavuğunun sorumluluğundadır. Yaban hayatlarında yerde çok hızlı koşarken havada da çok iyi uçucudurlar. Afrika savanalarında geceleri ağaç dallarında toplu olarak tünemiş beç tavuklarına rastlamak mümkündür. Afrika'daki yaban kedilerinden bazılarının avları arasında yer alırlar.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section