Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Ballıca Mağarası nerededir, Ballıca Mağarası'nın özellikleri nelerdir?


Dünyanın en büyük ve en görkemli mağaralarından biri olan Ballıca Mağarası maalesef ülkemizde pek bilinmiyor. Bu yazımızda gerçek bir doğa harikası olan Ballıca Mağarası hakkında sizlere çok değerli bilgiler vermeye çalışacağız. Yazımızda Ballıca Mağarasının nerede olduğu, özellikleri, giriş ücreti gibi pek çok detaylı bilgiye ulaşabileceksiniz.

Ballıca Mağarası'nın yeri ve ulaşımı

Ballıca Mağarası Tokat ilimizin Pazar ilçesine bağlı Ballıca Köyü yakınlarında bulunmaktadır. Ballıca Mağarası Tokat il merkezine 34 km, Pazar ilçesine ise 8 km uzaklıkta bulunuyor. Pazar'dan mağaraya giden 8 km uzunluğundaki yol üzerinde Kral Yolu'na bağlanan çok eski bir köprüyü görme imkanınız da bulunuyor. Ballıca Mağarası'na kendi özel aracınızla ulaşabileceğiniz gibi Pazar ilçesinden minübüs ya da taksi ile ulaşmanız da mümkündür.


Ballıca Mağarası nasıl oluştu?

Ballıca Mağarası'nın oluşumuna günümüzden yaklaşık 4 milyon yıl önce başladığı tahmin edilmektedir. Oluşumunun başlangıcında kireçtaşının kristalleşmesi ve karstikleşme sonucunda günümüze ulaşan sarkıt ve dikitler oldukça görkemli bir yapı kazanmıştır.

Ballıca Mağarası'nın fiziki özellikleri

Ballıca Mağarası, 680 metre uzunluğu ve 94 metre yüksekliğiyle dünyanın sayılı büyük mağaralarından biridir. Toplamda 5 katlıdır ve 9 salondan oluşmaktadır. Deniz seviyesinden 1530 metre yükseklikte olan mağaranın içinde sarkıt ve dikit oluşumu halen devam etmektedir. Dört mevsimde mağara içindeki sıcaklık 17-24 derece arasında değişmektedir. Mağara içindeki nem oranı % 60 civarındadır.

Mağara içinde bulunan soğan sarkıtlar, dikitler, havuzlar, sütunlar dünyada eşine az rastlanır güzelliğe sahiptir. Ülkemizde soğan sarkıt oluşumunun gerçekleştiği tek mağaradır. Mağara içine yapılan aydınlatma sistemleri, yürüyüş yolları ve seyir terasları ile bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Mağara 2019 yılında UNESCO tarafından Dünya Geçici Mirası Listesi'ne eklenmiştir. Dünyanın en büyük mağaralarından biri olan Ballıca Mağarası 1995 yılından beri ziyarete açık durumdadır.


Ballıca Mağarası'nın sağlık turizmine katkısı 

Ballıca Mağarası halk arasında İndere Mağarası olarak ta bilinir. İçerisindeki nem oranı ve havasının kimyasal yapısı nedeniyle Astım ve KOAH hastalarının iyileşmesine çok önemli katkılar sunmaktadır. Bu hastalar sabahın çok erken saatlerinde mağaraya gelerek 3-4 saat boyunca oturmakta ve rahat nefes almaktadırlar. Evlerinde oksijen tüpü ile yaşamlarını sürdüren hastaların bu mağarada çok rahat nefes alabiliyor olmaları, mağaranın sağlık açısından ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Ballıca Mağarası'na 2021 yılı giriş ücreti öğrenci 8 TL, tam 16 TL şeklinde belirlenmiştir.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section