Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

V Motorlar ile Sıralı Motorlar Arasındaki Farklar Nelerdir?


Arabalarda kullanılan iki motor türü olan V motorlar ile sıralı motorların özelliklerini, aralarındaki farkları ve bazı otomobil üreticilerinin neden farklı şeyleri tercih ettiklerini araştırdık. Arabalara merakınız varsa ve arabaların motorlarıyla da özel olarak ilgileniyorsanız yazımızın devamında ilginç bilgiler bulabileceksiniz. Araç motorları pistonların diziliş şekillerine göre isimlendirilirler. Bu sınıflandırmaya göre araçlarda üç tip motor kullanılır. Bunlar; pistonların karşılıklı olarak belirli bir açıyla konumlandırıldıkları V motor, pistonların bir düzlem üzerinde hizalandıkları sıralı motor ve pistonların birbirlerine 180 derece açıyla konumlandırıldıkları boxer motorlardır. 


V motor deyince aklımıza ilk gelen şey, pistonların karşılıklı ve belirli bir açıyla yerleştirilmesi gelir. V motorlarda V6, V8, V12 gibi araçtaki silindir sayısına göre isimlendirilmiş motor türleri bulunur. Sıralı motorlarda 12 silindire kadar üretim deneyen üreticiler oldu ancak günümüz araçlarında sıralı motorlarda 8 ve 12 silindirli olan türler üretilmemektedir. Bu nedenle V motor ile sıralı motor karşılaştırmasını yapabileceğimiz motorlar 6 silindirli olanlardır. V motorda pistonların üçü bir tarafta diğer üçü ise karşısında ve belirli bir açıyla çalışırken sıralı motorlarda pistonlar tek düzlem üzerinde sıralanırlar. V motorlar daha kompakt haldedir boyca daha kısadır. Sıralı motorları kullanan araçların daha uzun bir kaputlarının olması gerekir. V motorlar ise biraz daha geniş olduklarından yanlara doğru kaput içinde biraz daha sıkışık bir görünümü vardır. V motorlarda silindirler karşılıklı olduğundan 4 tane kam mili ve 2 adet silindir kapağı kullanılır. 

Sıralı motorda ise iki adet kam mili ve 1 adet silindir kapağı vardır. Bu da maliyetler açısından farklılıklar oluşturur. Sıralı 6 motorlarda pistonların hareket tarzı motorun V6'ya göre çok daha dengeli ve titreşimsiz olmasını sağlar.
Etiketler

Yorum Gönder

1Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Yorumunuzu buradan gönderebilirsiniz

Top Post Ad

Ads Section