Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Palyaço balığının özellikleri

Kayıp Balık Nemo (Finding Nemo) adlı animasyon filmindeki ana karakter olarak aşina olduğumuz palyaço balıklarının özelliklerini sizler için araştırdık. Palyaço balığının özellikleri, yaşam süreleri ve yaşadığı bölgeler ile ilgili detaylı bilgileri yazımızın devamında bulabileceksiniz.

Bilimsel adı Amphipron ocellaris olan palyaço balığı uzunluğu 3cm ila 10 cm arasında değişen 6 ila 10 yıl arasında ortalama yaşam süresine sahip bir balık türüdür. Dünya üzerinde bilinen 30 kadar palyaço balığı türü bulunur. Pasifik Okyanusu, Hint Okyanusu ve Kızıldeniz'in sığ sularında yaşarlar. Yetişkinlerinin ortalama boy uzunlukları 5-6 cm dir. Düşmanlarından korunmak için mercan kayalıkları arasında görünümleri bitkiye benzeyen anemon adlı hayvanın zehirli dokunaçlarının arasında yaşam sürerler. Palyaço balığının anemonun dokunaçlarında bulunan zehre karşı bağışıklığı vardır.

Anemonlar palyaço balığını düşmanlara karşı korurken palyaço balığı da anemon üzerindeki parazitleri yiyerek ona fayda sağlamış olur. Bu iki canlı arasında ortak faydaya dayalı bir yaşam ilişkisi  (mutualizm) vardır. Palyaço balıkları anemonlar olmadan dış ortamda fazla yaşayamazlar.

Palyaço balıklarının tamamı erkek olarak dünyaya gelirler. Bazı palyaço balıkları topluluk içinde baskın hale geçebilmek için bir kereye mahsus cinsiyet değiştirerek dişi olurlar. Bir kere cinsiyet değiştirdikten sonra tekrar erkek olmaları mümkün değildir. Bir gruptaki dişi gruptan ayrılırsa gruptaki en büyük ve baskın erkek, dişi cinsiyetine geçerek onun yerini alır. Palyaço balıkları tehlike anında bir araya gelerek daha büyük bir balık görüntüsü verebilirler. Akvaryumda beslemek için oldukça çok tercih edilen balıklardan biri de palyaço balıklarıdır. Bu balıklar palyaço ismini palyaço makyajını andıran renklerinden almışlardır. Palyaço balıkları piyasada 25-30 TL arasında fiyatlarla satılmaktadır.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section