Comments

Bilgigetir.com Arama Motoru

Neden Daha Fazla Renk Tonu Göremiyoruz?


Doğadaki Tüm Renkleri Görebiliyor muyuz?

Yemyeşil bir doğa, hüzünlü bir akşam güneşi ya da gece karanlığı gibi çok değişik ortamlarda milyonlarca renk tonunu ayırt edebilecek bir göz yapısına sahibiz. Gözümüzün renk konusunda sınırsız algılayıcılarının olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Tıpkı bazı sesleri duyamadığımız gibi bazı renkleri ve tonları da algılayamıyoruz. Hatta göremediğimiz renk tonu sayısı gördüklerimizden çok daha fazla. Peki neden tüm renkleri göremiyoruz? Gözümüzün bu sınıra sahip olmasını sağlayan şey nedir?


Görmeyi Sağlayan Hücreler

İnsan gözünün görmesini sağlayan şey gözlerde bulunan koni ve çubuk şeklindeki hücreler ile beynimizin uyumlu bir şekilde çalışmasıdır. Çubuk şeklindeki göz hücreleri gri tonlarını algılayarak gece görüşümüzü sağlar. Koni hücrelerimiz ise renkli görmemizi sağlayan hücrelerdir. Her iki gözümüzde 6 veya 7 milyon tane koni hücresi bulunur ve bu hücrelerin her biri bir renk tonuna karşı duyarlıdır. 

Gözümüz Hangi Aralıktaki Renkleri Görür?

Işık spektrumunda görünür ışık dediğimiz belli bir dalga boyu aralığında olan ışığı algılayabiliriz. Görünür bölge dışında kalan morötesi ya da kızılötesi gibi ışınlar ise ancak gelişmiş cihazlar tarafından algılanırlar. Gözümüzdeki renk algılayıcı koni hücrelerinin sayısı sınırlı olduğu için görünür ışık bölgesinde olan renklerden bile çoğunu algılayamayız.

Bunu şöyle düşünebiliriz: bir televizyonda ya da cep telefonu ekranında görüntü netliğini ve renk çözünürlüğünü iyileştiren şey piksel adını verdiğimiz küçük ekran hücreleridir. Bu ekran hücrelerinin her biri belirli bir renk tonu aralığına duyarlıdır. Dolayısıyla piksel sayısı ne kadar yüksek olursa renk çözünürlüğü ve görüntü kalitesi de o kadar iyi olur.


İşte koni hücrelerimiz de bizim gözümüzün piksel hücreleri gibidir. Sayıları ne kadarsa algılayabileceğimiz renkler ve tonları da o oranda değişir. Bazı canlıların bize göre hem gece görüşünde hem de gündüz renkleri ayırt etmede bizden daha iyi olduklarını biliyoruz. Bunun nedeni onların bize göre çok daha fazla çubuk veya koni hücrelere sahip olmalarıdır.

İnsan  zekası ve geliştirdiği teknolojiler ile görüşümüzü kısıtlayan engelleri ortadan kaldırabilmek mümkün olabilmektedir. Askeri alanda kullanılan gece görüş dürbünleri ve gece görüşünü kolaylaştıran sürücü gözlükleri bu teknolojilere iyi birer örnektir.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section