Bilgigetir.com Arama Motoru

Kudüs Şairi Mehmet Akif İnan'ın Hayatı ve Eserleri


Şair, yazar ve eğitimci kişiliğiyle yakından tanınan Mehmet Akif İNAN 1940 yılında Şanlıurfa'da dünyaya geldi. Eğitim hayatına lise son sınıfa kadar bu şehirde devam etti. Lise son sınıfta iken Kahramanmaraş Lisesi'ne nakil oldu. 

Bu nakil, ileride Mehmet Akif İNAN'ın edebi ve sendikacı kişiliğine çok büyük katkılarda bulunacak insanlarla tanışmasına neden oldu. 1959 yılında liseden mezun oldu ve aynı yıl Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne kayıt yaptırdı. 

1961-1964 yılları arasında Hilal Dergisi müessese müdürlüğü ve 1964-1969 yılları arasında Türk Ocakları'nda müze, kütüphane ve merkez müdürü olarak görev yaptı. Bu yoğun çalışmaları sebebiyle üniversite eğitimi uzadı. 1969-1972 yılları arasında Türk Taşıt İşverenleri Sendikası’nda eğitim uzmanlığı yaptı. Büyük sendikacı kişiliğinin temelleri de bu yıllarda atılmış oldu.

1972 yılında fakülteden mezun olarak Uşak İmam Hatip Lisesi'ne edebiyat öğretmeni olarak atandı. Ardından Gazi Eğitim Enstitüsü ve Ankara Fen Lisesi'nde görev yaptı. Mehmet Akif İnan ve arkadaşlarının 14 Şubat 1992 tarihinde Eğitimciler Birliği Sendikası’nı kurmasıyla bugünkü en büyük memur konfederasyonu olan Memur-Sen 'in temeli de atılmış oldu. Mehmet Akif İNAN 6 Ocak 2000 tarihinde Şanlıurfa'da vefat etti.

Mehmet Akif İNAN'ın Edebi Özellikleri 

Şiir yazmaya lise yıllarında Şanlıurfa'da başlayan Mehmet Akif İNAN Urfa kültürünün etkisiyle o yıllarda aruz vezni kullanarak klasik tarzda şiirler ya da hece veznini kullanarak halk şiiri tarzında şiirler kaleme almıştır. Bu şiirlerini ilk olarak 1957 yılında mahalli boyuttaki gazete ve mecmualarda yayınlanmıştır. 

Maraş Lisesi’nde tanışarak arkadaş olduğu Rasim Özdenören, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt ve Alaeddin Özdenören gibi isimlerden oluşan bir grubun içine dahil olması , Türk edebiyatının en yeni akımlarına yönelmesinin başlangıcı olmuştur. Nuri Pakdil, Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç gibi edebiyatçıların etkisiyle yaşadığı kişisel gelişim süreci 1969 yılına kadar devam etmiştir. 

Bu dönemdeki yazılarının bir kısmı Türk Ruhu, Toprak, Orkun, Oku, Türk Yurdu, Defne, Yaprak, Çağdaş, Filiz, Yeni İstiklâl, Fedai ve Hilâl gibi dergi ve gazetelerde yayımlanmıştır. Mehmet Akif İNAN'ın yazmış olduğu Mescid-i Aksa şiiri O'nu Kudüs Şairi olarak tanımamızı sağlamıştır. 

Cahit ZARİFOĞLU tarafından yazılmış olan " Yedi Güzel Adam " şiirinde Cahit Zarifoğlu, Mehmet Akif İnan, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Ali Kutlay, Nuri Pakdil ve Alâeddin Özdenören'in hayatları konu edilmektedir.

Mescid-i-Aksa Şiiri

Mescid-i Aksa’yı gördüm düşümde
Bir çocuk gibiydi ve ağlıyordu
Varıp eşiğine alnımı koydum
Sanki bir yer altı nehr çağlıyordu

Gözlerim yollarda bekler dururum
Nerde kardeşlerim diyordu bir ses
İlk Kıblesi benim ulu Nebi’nin
Unuttu mu bunu acaba herkes

Burak dolanırdı yörelerimde
Mi’raca yol veren hız üssü idim
Bellidir kutsallığım şehir ismimden
Her yana nur saçan bir kürsü idim

Hani o günler ki binlerce mü’min
Tek yürek halinde bana koşardı
Hemşehrim nebi’ler yüzü hürmetine
Cevaba erişen dualar vardı

Şimdi kimsecikler varmaz yanıma
Mü’minde yoksunum tek ve tenhayım
Rüzgarlar silemez gözyaşlarımı
Çöllerde kayıp bir yetim vâhayım

Mescid-i Aksa’yı gördüm düşümde
Götür müslümana selam diyordu
Dayanamıyorum bu ayrılığa
Kucaklasın beni İslâm diyordu

Mehmet Akif İnan

Tags

Top Post Ad

Below Post Ad