Buzullardaki Küçülme ve Yok Oluş Endişe Verici Düzeyde
bilgigetir.com
En son yapılan bilimsel bir çalışma Dünya'da bulunan buzul miktarlarında son 20 yıl içinde dramatik bir şekilde azalma ve yok oluş yaşandığını ortaya koydu. Küresel çapta yapılan bu çalışma ile 220 bin buzul uydu verileri ile izlendi. Buzullar, kutup dairesine yakın bölgelerde yağan karın birikmesi ve kendi ağırlığı ile yoğunlaşarak kar altında biriken buz kütleleridir. Donmuş bu devasa kütleler en ufak bir sıcaklık değişimine bile tepki verebilecek kadar hassastırlar. Bu özellikleri küresel iklim değişikliklerini tespit emek amacıyla kullanılır.
Bu zamana kadar küresel iklim değişikliğinin buzullar üzerindeki olumsuz etkilerini ve deniz seviyesinde küresel boyutta meydana gelen yükselmeleri gösteren pek çok bilimsel çalışma yapıldı.
Bu çalışmaların çoğubuzulların erimesi odaklı olarak gerçekleştirildi. Yazımıza konu olan ve en son yapılan çalışma ise Dünya'daki 220 bin adet buzulun son 20 yıl içinde ne gibi değişikliklere uğradığı uydu verilerine dayanılarak yapıldı. Çalışmayı gerçekleştiren ekip NASA'ya ait Terra uydusunun 220 bin buzula ait son 20 yıla ilişkin sağladığı buzul kütlesi ve buzul kalınlığı verileri değerlendirilerek yapıldı.
Bilim insanları buzulların 2000 ila 2019 yılları arasında her yıl ortalanma 267 milyar ton buz kaybettiğini açıkladılar. İşin daha vahim olan tarafı ise buz kaybının her geçen yıl daha da artmış olması. 2000-2004 yılları arasında ortalama 227 milyar ton buz kaybedilirken 2015-2019 yıllarında yılda kaybedilen buz ortalaması 298 milyar ton oldu. Eriyerek yok olan büyük buzulların bir çoğu Himalaya Dağları'nda bulunmaktadır. Himalaya buzullarının bu hızla erimeye devam etmesi durumunda 10 yıl içerisinde yoğun bir nüfusun yaşadığı Çin, Hindistan ve Bangladeş gibi ülkelerde su ve yiyecek kıtlığının başlayabileceği belirtiliyor.