Bilgigetir.com Arama Motoru

Borderline (Sınırda) Kişilik Bozukluğu Nedir?


Borderline Kişilik Bozukluğu (BKB), psikiyatrik bir bozukluktur ve duygudurum, davranış, düşünce ve ilişkilerde sürekli olarak istikrarsızlık ve belirsizlik gösteren bir kişilik yapısı ile karakterizedir. Borderline kişilik bozukluğu olan bireyler, çoğunlukla yoğun duygusal iniş çıkışlarını yaşarlar, ilişkilerde zorlanabilirler ve kendilerine zarar verebilecek davranışlara eğilim gösterebilirler. Profesyonel destekle yönetilebilir bir durumdur.

🔴Borderline Nedir?

Borderline ciddiye alınması gereken duygu ve kişilik bozukluğu şeklinde tanımlanabilir. Kişinin çevresini ve çevresindeki insanları algısında, olayları düşünme ve yorumlama tarzında, insanlara karşı beslediği duygularında ve kişiler arası ilişkilerinde ciddi problemlere yol açan psikolojk bir rahatsızlıktır. Hastalığın gelişme dönemi  genellikle ergenlik ve genç yetişkinlik dönemine denk gelir. Rahatsızlığın adında geçen ve ‘Borderline” tanımının karşılığı “sınırda, belirsiz” olarak ifade edilebilir.



Borderline bozukluğunu yaşayan kişiler, ani olarak gelişen duygudurum değişiklikleri   yaşarlar ve kendisinin nasıl biri olduğu, hayatta üstlenmiş olduğu rollerin neler  olduğu konusunda kararsız düşünceler içine girerler. Bu karmaşık düşünce dünyası içerisinde  kişilerin ilgi alanlarında ve değer yargılarında ani ve büyük boyutlu değişimler görülebilir. 

Borderline kişilik bozukluğu yaşayan kişilerde her türlü olayı en uçta görme ve yaşama eğilimi vardır.  Bu kişilerin insanlar hakkındaki yargıları çok hızlı şekilde değişkenlik gösterebilir. Bir gün samimi bir arkadaş olarak gördükleri bir kişiyi sonraki gün kendisine  düşman olarak görebilirler. Bu nedenle sosyal hayatta kurdukları ilişkiler yoğun ve istikrarsız şekildedir.



🔴 Belirtileri

  • Bir kişiyle çok hızlı bir şekilde samimiyet kurabilme ya da düşünce dünyasında kendisine zarar verebileceği yargısını oluşturduğu kişi ile ani olarak irtibatı tamamen kesme.
  • Aile, arkadaş veya yakın çevresindeki insanlarla ilgili hızlı değişen aşırı sevgi ve aşırı nefret gibi uç duyguları yaşama.
  • Benlik duygusunda uç değişimler ve bozulmaların görülmesi
  • Araç kullanırken aşırı dikkatsiz davranma, umarsızca para harcama, madde kullanımı, aşırı iştah, aşırı cinsel davranışlar sergileme, kumar oynama gibi tehlikeli ve dürtüsel davranışlarda bulunma.
  • Fiziksel olarak kendine zarar verme
  • İntihara yönelik düşünce ve girişimler
  • Çok kısa süreli ani ve yoğun duygudurum değişimleri
  • Kendisini sürekli olarak boşlukta olarak hissetme
  • Uygunsuz ve yoğun öfke davranışları, öfke kontrolünde problemler yaşama
  • Etrafındaki insanlara karşı aşırı güvensizlik hissetme.

🔴 Tanı ve Tedavisi

Yukarıda sayılan belirtilerin tamamının borderline bozukluğu olan kişilerde görülmesi gibi bir şey söz konusu değildir. Bazı hastalar birkaç belirti gösterirken bazılarında sayılan belirtilerin çoğu veya hepsi görülebilir. Belirtilerin ortaya çıkışı sıradan olaylar sonucunda gerçekleşebilir. Örneğin ailevi sebeplerden dolayı okulu bırakmak zorunda kalan genç bir insanda belirtiler görülmeye başlayabilir. Belirtilerin şiddeti ve süresi kişiden kişiye ve yaşadığı olaylara göre değişkenlik gösterebilir. Kişinin genel durum özellikleri ve rahatsızlığının derecesi belirtilerin yoğunluğunu belirler.

Bu sayfada yazılanlar sadece bilgi amaçlıdır. Kesin tanı ve tedavi yöntemleri içermez. Kesin tanı ve tedavi için lütfen uzman bir doktor ile irtibata geçiniz.

Tags

Top Post Ad

Below Post Ad