Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Öjeni - Bilim Dünyasının En Karanlık Yüzü

Öjeni, bilimi kullanarak kendi şeytani amaçlarını gerçekleştirmek isteyen kötü insanların uyguladığı bir yöntemlerden sadece birisidir. Bu yazımızda bilimin bazen ne kadar kötü şeyler için kullanılabileceğinin yollarından biri olan öjeniden bahsedeceğiz.



Öjeni Nedir?

Öjeni, genel hatlarıyla "insan genlerinin kalitesini düzenlemeyi amaçlayan tüm etkinlikler" olarak tanımlanabilir. Bu tür bir çalışmayı insanoğlu zaten hayvanlar üzerinde uygulamaktadır. Güzel ırklar üretmek için köpeklerin genleriyle oynamak veya belirli ırkların çiftleştirilmesiyle daha verimli hayvan türlerini ortaya çıkarabilmek için yapılan çalışmaları hepimiz biliyoruz. Bu çalışmaların insanlar üzerinde yapıldığını düşünürseniz yani zayıf olanların kısırlaştırıldığını veya daha kötüsü öldürüldüklerini düşünürseniz işte öjeni tam da böyle bir şey.

Öjeninin Tarihi

Bu konuda tarihten bir çok isim aklınıza gelmiştir. Yazının ilerleyen bölümlerinde onlardan da bahsedeceğiz. Öjeni fikrini ilk ortaya atan kişi M.Ö 4.yüzyılda yaşamış olan Platon'dur. Kendisi, sağlıklı ve güçlü bireylerin üremesinin devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini ortaya atan ilk kişidir. Platon'un ortaya attığı bu fikir bugünkü öjeni kavramının temelini oluşturur. Tarihte bu fikri benimseyen pek çok lider de zayıf olanların öldürülmesi gerektiğini düşünerek pek çok katliama imza atmışlardır.

Öjeni, Doğal Olmayan Seleksiyon Olarak Tanımlanmıştır

300 Spartalı filmini izleyenler bilirler. Çocuklar vahşi doğaya bırakılıyor ve güçsüz olanların elenmesi sağlanıyordu. Bu olayın sözde bilimsel olarak teorileşmesi ve literatüre girmesi 1900 lü yıllarda gerçekleşmiştir. Teori haline getiren kişi ise Kraliçe Victoria döneminde yaşamış ingiliz Francis Galton'dur. Kendisi Charles Darwin'in kuzeniydi. Yani zayıfların ortadan kaldırılmasının çıkış noktası aslında Darwin'in Evrim Teorisi'dir. Evrim teorisinin temelinde doğal seleksiyon yani en güçlünün hayatta kalması, zayıf olanların ise elenmesi vardır.

Nazi Almanya'sı Öjeni Merkezleri Kurdu

Galton, doğal seleksiyon varsa neden doğal olmayan seleksiyon yapılmasın fikrini savunur ve zayıfların kısırlaştırılarak üremelerinin engellenmesi yönünde çalışmalar yapardı. Darwin, kuzeni ile ters düşerek kendi fikirlerinin kuzeni tarafından yanlış anlaşıldığını ve doğal seleksiyonun olması gerektiğini söylemiştir. Darwin'in ölümünden 1 yıl sonra kuzeni Galton tarafından öjeni kavramı ilkeleriyle beraber kitap haline getirildi. Kitabındaki fikirler yasal ve organize bir şekilde 20. yüzyılın ilk çeyreğinde Amerika'da net bir şekilde uygulamaya konuldu. Devlet desteğiyle öjeni merkezleri kuruldu. Ama en çarpıcı uygulamalar sizlerin de tahmin edebileceği gibi Nazi Almanya'sında yapılmıştır. Aryan ırkı oluşturmak isteyen Nazi'lerin temel dayanağı bu öjeni kavramı olmuştur. Doğal gelişimi kontrol altında tutarak daha hızlı bir şekilde üstün ırka ulaşılabileceğini düşünüyorlardı.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section