Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Yetersiz uyku, ilerleyen yaşlarda demans (bunama) riskini artırabilir


Paris Üniversitesi'nden Severine Sabia liderliğindeki araştırma ekibi, orta yaşta bir gece 6 saatten az uyuyan 50 ila 70 yaşları arasındaki kişilerin geç başlangıçlı bunama riskinin % 30 daha yüksek olduğunu buldu. Araştırma kapsamında, 1985 yılından itibaren, yaklaşık 8 bin yetişkin izlendi. İngiliz bilim insanları, katılımcılara her 4 ile 5 yılda bir anketler yaparak, yetişkinlerin uyku düzenleri ile ilgili veriler topladı.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünya genelinde yaklaşık 50 milyon kişide demans (bunama) var ve her yıl yaklaşık 10 milyon yeni vaka oluşmakta. Sabia, uykunun orta yaştaki beyin sağlığı için önemli olabileceğini ve gelecekteki araştırmaların uyku alışkanlıklarını iyileştirmenin bunamayı önleyip önleyemeyeceğini belirleyebileceğini ifade ediyor.

Demansın yaygın bir semptomu değişen uykudur, ancak araştırmacılar, bunama başlamadan önce uyku düzeninin hastalığa katkıda bulunabileceğine dair kanıtlar olduğunu söylüyorlar. Bu çalışma için yazarlar, 1985'ten bu yana geçen 36 yılda uyku alışkanlıklarını ve sürelerini bildiren binlerce kişiden toplanan verileri incelediler ve bunun doğru bir tahmin olduğunu doğrulamak için bazı gece bu kişilere ivmeölçer taktılar.

Demansın uyku-uyanıklık döngülerini etkilediğinin bilindiğini, ancak bir yetişkin olarak uyku süresinin demansla ne ölçüde ilişkili olduğunu bulmuşlardır. Bunun nedeni, çoğu çalışmanın uyku süresi veya takip süresi değerlendirmesinde yaşı açıkça dikkate almamış olmasıdır.

Ekip, "Yaklaşımımız, orta yaştaki kısa uyku süresinin artan bunama riski ile ilişkili olduğunu göstermek için çok çeşitli ortak değişkenlerin dahil edilmesinin yanı sıra bu iki yöne de dikkat ediyor '' dedi. Uyku sırasında, toksinlerin beyinden ve vücudun diğer bölümlerinden atıldığı ve kalp hastalığı ve kanser gibi bir dizi hastalığa karşı koruma sağladığı bilinmektedir. Dr Sabia, 'Uyku süresi ile demans arasındaki bağlantıyı açıklamak için makul biyolojik hipotezler var olduğunu söyledi.

Kaynak    

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section