Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Yaşanan tartışmalar en kısa nasıl biter?


Yaşanan Tartışmaları Gün Bitmeden Çözmek Daha Sağlıklı Bir Yaşamın Anahtarı

Bilim insanları, bir kişinin yaşadığı anlaşmazlığı gün bitmeden çözdüğünü düşündüğü zaman, bu olaya dair olumsuz etkinin ertesi güne yansımadığını ortaya koydu. Bunun sebebi, bir sorunun çözülmesi için adım atıldıktan sonra söz konusu tartışmaya karşı verilen duygusal tepkinin önemli ölçüde azalması ve hatta tamamen ortadan kalkması. Araştırmacılar, yaşanan stresteki azalmanın sağlık üzerinde büyük bir etkisi olduğunu söyledi. Oregon State Üniversitesi'nde akademisyen olan Robert Stawski, şöyle konuştu: "Günlük yaşamda herkes stres yaşıyor. Stresli şeylerin olmasını durduramazsınız. Ancak bunları çözmeniz günlük yaşamda huzuru sürdürmek için önemli olduğu gibi sizin sağlığınıza çok faydalıdır"

Uzmanlar kronik stres (örneğin bir evliliğin bitmesi, ailede gerçekleşen ölüm ya da maruz kalınan zorbalıktan kaynaklanan stres) depresyon ve anksiyetenin; kalp hastalıkları ve bağışıklık sisteminde zayıflama gibi pek çok sağlık sorununa yol açabildiğini söylüyor. Ancak günlük stres de epey zararlı. Çalışmanın başyazarı ve Orlando State Üniversitesi'nde doktora öğrencisi Dakota Witzel de "Günlük stres kaynakları iltihaplanma, bilişsel işlev ve hatta ölüm gibi şeyler üzerinde kalıcı etkilere sahip" dedi.

Witzel ve Stawski, çalışmalarında Ulusal Günlük Deneyimler Araştırması'nda toplanan verileri analiz etti. Bu araştırmada 33-84 yaşları arasındaki iki bin 22 kişiyle arka arkaya 8 gün boyunca duyguları ve deneyimlerine dair röportajlar yapılmıştı. Bulgular, tartışma yaşanan veya tartışmaya girmek yerine uzaklaşılan bir günde, sorunu o gün içinde çözdüğünü düşünen kişilerin olumsuz duygularının, sorunun devam ettiğini düşünen kişilere göre yarı yarıya azaldığını gösterdi. Sorunun çözüldüğünü düşünen kişilerde olumsuz duyguların ertesi gün hiç artmadığı da tespit edildi.

Stawski, bireylerin hayatlarında strese yol açan olayları kontrol edemeyeceğini ancak bunlara karşı verdiği duygusal tepkiler üzerinde çalışabileceğini ifade etti. Çalışma bulguları The Journals of Gerontology adlı bilimsel dergide yayımlandı.

Kaynak: indyturk

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section