Comments

Bilgigetir.com Arama Motoru

Yalan Söyleyen İnsan Nasıl Anlaşılır?

Karşınızda size karşı yalan söyleyen bir insanın çok can sıkıcı durumlara yol açabileceği bir gerçektir. Özellikle söylenen yalanların daha sonradan ortaya çıkması insanda oluşan kandırılmışlık hissiyle beraber çok daha ciddi sonuçlara da yol açabilir. Yalan makinesine ihtiyaç duyduğunuz ve karşınızdakinin yalan söyleyip söylemediği konusunda tereddüt yaşadığınız durumlar için  yalan makinesine gerek kalmadan uzmanlarca verilen ve yalanı anlamanızı sağlayacak bir kaç bilgiyi sizler için derledik.

İnsanlar hayatının her evresinde yalan söyleme ihtiyacı hissettiği durumların içinde kalabiliyor. Bu yalanlar bazen çok büyük ve yıpratıcı olabilirken bazen de kendimizi çok fazla sorumlu hissetmemek için "masum" ya da "beyaz yalan" adını taktığımız yalanlar olabiliyor. Yalan söylemenin kötü bir huy olduğunu kabul ederiz ve çoğumuz zorda kalmadığımız sürece yalan söyleme eğiliminde değiliz. Ancak, yalan söylemeyi ve insanları kandırmayı artık karakterinin bir parçası olarak gören insan sayısı hiç te azımsanacak düzeyde değildir.

İnsanların karakter özellikleri birbirlerinden çok farklı olsa da, yalan söyleyen insanlar birçok ortak özellik barındırıyorlar. Uzmanlar karşınızda diyalog içinde bulunduğunuz bir insanın size yalan söyleyip söylemediğini anlayabilmeniz için vücut dili, ses tonu ve kelime vurgularının harmanlanması gerektiğini belirtiyorlar. Dilerseniz bu belirtileri kısaca irdelemeye başlayalım...

Konuşma sırasında sürekli kaşınma ve fazlaca el hareketi


Yalan söyleme esnasında insanların sinir sisteminde sıra dışı enerji dalgalanmaları oluşur. Sinirlerdeki bu enerji dengesizliği vücutta kendini kaşıntı hissi ve aşırı hareketliliği şeklinde kendini gösterir. Yapılan bilimsel araştırmalar konuşma sırasında yalan söyleyen bir insan yalan söylemeyen bir insana göre çok daha fazla el ve mimik harekeleri yapar ve çok fazla kaşınır. Yani karşınızdaki insan konuşmalarında el ve mimik hareketlerini çokça kullanıyorsa ve sık kaşınıyorsa büyük ihtimal size yalan söylüyor demektir.

Konuşmanın kritik anlarında sizden gözlerini kaçırma

Bu konuda yapılan pek çok bilimsel araştırmanın sonuçlarına göre yalan söyleme sırasında yalan söyleyen kişi sizinle sürekli olarak göz teması kurmaya çaba gösterir ancak, konuşmanın kritik anlarında veya hiç beklemediği bir soru karşısında aniden gözlerini kaçırır veya başka bir noktaya odaklanır. Karşınızdakinin yalan söyleyip söylemediğini anlamak için dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de karşınızdaki kişinin kritik anlarda gözlerini kaçırmaya çalışıp çalışmadığı olmalıdır.

Doğru söylediğine inandırmak için aşırı çaba gösterme

Karşınızdaki insan sizi ikna etmeye yönelik aşırı bir çaba içerisine giriyorsa ve hatta bunu daha ileri götürerek yemin içerikli cümleler kurmaya başladıysa büyük bir ihtimal yalan söylüyordur. Vücut dili uzmanlarının ortak görüşlerine göre bu tür ifadeler kullanarak karşıyı ikna etmeye yönelik gösterilen çabaların esas gayesi söylenen yalanı gizleyebilmektir.

Seste çatallaşma veya ses tonunu yükseltme 


Yalan söylenildiği durumlarda insan yanlış ta olsa savunma durumundadır. Savunma mekanizmamız, sesimizi ne kadar yükseltirsek o kadar baskın olacağımız düşüncesini beynimize işlemeye başlar. Yüksek ses, ses tellerinde çatallaşmaya yol açar. Yalan söylemekte ustalaşan insanların bu özelliği kontrol altında tutabildikleri de bilimsel olarak ispatlanmış durumda. Yalan söyleyen kişi acemi bir yalancı ise, bir süre sonra özgüven problemi yaşıyor ve seste çatallaşmalar meydana geliyor.

Cümleler arasındaki geçiş sürelerinin uzun olması


Gerçekleri konuştuğumuz zaman ağzımızdan seri şekilde cümleler çıkar. Söylediğimiz şeyler doğruyu ve gerçeği anlatıyorsa sadece hatırlamakta güçlük çektiğimiz durumlarda duraksamalar yaşarız. Yalan söylemede ise bu durum tam tersi olarak gerçekleşir. Yalan cümlelerin arasında çok fazlaca düşünme süresi oluşur. Yalan bir cümlenin devamı da yalan olacağı için yalan söyleyen kişi cümleler arasında geçiş yaparken yeni şeyleri uydurabilmek için kendisine bu konuda fazlaca zaman ayırır.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section