Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Taşköprü sarımsağı Avrupa Birliği tarafından da tescillendi


Kokusuyla ve aromasıyla dünyanın en kaliteli sarımsağı olan ve tüm dünyanın "Beyaz Altın" olarak tanıdığı Taşköprü Sarımsağı olarak bildiği meşhur sarımsağımızın Avrupa Birliği'ne yapılmış olan tescil başvurusu Aralık 2020 tarihinde AB tarafından askıya çıkarılmıştı. 3 aylık bekleme süresi sona erdi ve Taşköprü Sarımsağı Avrupa Birliği tarafından resmi olarak tescil edildi.


Taşköprü Belediyesi tarafından yapılan çalışma ve başvuru sonunda Türk Patent Enstitüsü 2009 yılında Kastamonu'nun Taşköprü ilçesine ait olan sarımsağı tescillemişti.  Piyasada çok taklit edilen ve Taşköprü Sarımsağı adı altında satışı yapılan ürünün tescil çalışmaları hız kesmedi. Taşköprü Belediyesi ilçeye özgü sarımsağın coğrafi tescil alabilmesi için Avrupa Birliği'ne de başvuru yaptı. 3 aylık bir askı süresinin sonunda Avrupa Birliği Taşköprü Sarımsağını coğrafi ürün olarak tescilledi. 

Bu tescil ne anlama geliyor?

Market, manav ve pazar yerlerinde başka türden olan sarımsaklar Taşköprü Sarımsağı adı altında aslında hak etmedikleri bir fiyat etiketi ile satılıyor. Bu durum, Taşköprü'de bu sarımsağı üreten 4 bin üreticinin yılda ürettikleri yaklaşık 20 bin ton sarımsağın haksız rekabete uğraması ve üreticinin mağduriyeti anlamına geliyor. İlçede üretilen Taşköprü Sarımsaklarının bir kısmı da AB ülkelerine ihraç ediliyor. Ürünün AB ülkelerinde de bu haksızlığa uğramaması için AB'nin yaptığı bu coğrafi tescil işlemi büyük önem taşıyor. Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal " Yaptığımız girişimler sonucu beyaz altın olarak adlandırılan sarımsağımızın, Avrupa Birliğinden coğrafi işaret almasına çok sevindik. Üreticilere ve ilçeye hayırlı olsun. İlçemizde 4 Bin üreticimiz yıllık ortalama 20 bin ton sarımsak üretimi yapıyor. 2020 yılında ise 20 Bin dönüm alanda 25 Bin tona yakın sarımsak elde edildi." şeklinde açıklamada bulundu.

Sarımsak takibi için TSTS sistemi kuruldu

Taşköprü Sarımsağının taklit edilmesini önlemek için Kaymakamlık, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Belediye ortak girişimleri sonucu Taşköprü Sarımsak Takip Sistem (TSTS) birimi çalışmalarına başladı.  Taşköprü Sarımsağını yeni sezonda eken üreticiler dikecekleri tohumlardan örnek getirerek sisteme kayıt olacaklar. Dikilen tarla, ada ve parsel  numarasıyla sisteme kaydedilecek, dikimden hasat işlemine kadar geçen sürede İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri süreci takip edecek. 

Hasat yapıldığında ise üreticiye Taşköprü Sarımsağı onay belgesi verilecek. Üreticiler ilçede kurulan pazarlarda bu belge sayesinde satış yapılabilecek. Daha sonra tüccarlar sarımsak satıldığı zaman ilçe tarım müdürlüğüne giderek hem satan hem de alıcı ile birlikte ne kadar aldıysa kilosunu hesaplayıp barkod verilecek. O barkot, ürünün diğer illerde satışı sırasında kullanılacak.  Barkodu okutan tüketici ise  aldığı ürün hakkındaki tüm bilgilere  telefonlarından ulaşabilecekler.

Dünya'da üretilen sarımsaklar arasında Kanser Önleyici Ve Risk Azaltıcı Kimyasal Bir Madde Olan Selenyum Element oranının en çok bulunduğu sarımsak Taşköprü Sarımsağıdır.

Kaynak : Sabah Ekonomi

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section