Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Mazhar Osman kimdir? Mazhar Osman'ın hayatı ve başarıları


Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman, ruh ve sinir hastalıkları uzmanı, Türkiye'de ilk modern ruh sağlığı hastanesini kuran Türk hekimidir. 5 Mayıs 1884 tarihinde bugün Yunanistan sınırları içinde bulunan Dedeağaç'a bağlı Sofulu Köyü'nde dünyaya geldi. Babası Osman Zühtü Efendi, annesi Çerkez Atiye Hanım'dır. 

Üç kardeşi kuşpalazı hastalığından dolayı vefat etmiştir. Banka memuru olan babasının Kırklareli'ne tayin olması nedeniyle ilkokul ve ortaokul eğitimini bu ilde tamamlamıştır. Babasının Üsküdar'a tayin edilmesiyle Üsküdar Mülki İdadisi'ne başladı. Bu okulda öğrenci iken annesini kaybetti. Annesinin ölümüyle okula karşı sevgisi azalmış olsa da bu okulu birincilikle bitirmeyi başardı. Mezuniyeti sonrasında Mülkiye'de okumak istemesine karşın babasının "Hekim ol hiç olmazsa aç kalmazsın" demesi üzerine Tıbbiye-i Askeriye'de okumaya karar verdi. 

Tıbbiyede okurken babasının bankadaki işine son verildi ve aile maddi zorluk çekmeye başladı. Osman'ın hem okuyup hem de para kazanması gerekiyordu. Lübnan'lı bir hocasının tavsiyesiyle evlerde ya da hastanelerde ölülerin başında bekleyerek para kazanmaya başladı. 1904 yılında Tabip Yüzbaşı rütbesiyle diplomasını aldı. Hocasının tavsiyesiyle "Akliye ve Asabiye" bölümüne girerek Gülhane Askeri Hastanesi'nde 1 yıl staj yaptı. 1906 yılında Askeri Tıbbiye'de akıl hastalıkları dersi muallim yardımcısı oldu. İlk eseri olan "Tababeti Ruhiye" nin yayınlanmasının ardından aldığı avansla Almanya'ya gitti. 


1908 yılında 2.Meşrutiyet'in ilan edilmesiyle ülkesine dönmeyerek Berlin Üniversitesi'nde çalışmaya başladı. Alman imparatorluk psikiyatristi Emil Kraepelin ile tanıştı ve onun fikirlerinden çok etkilendi. Mazhar Osman'ın gözünde ruhun ve bedenin birbirlerini nasıl etkilediklerini göstermede Emil Kraeplin'den daha iyisi yoktu. 1911 yılında ülkeye dönerek tekrar Gülhane Askeri Hastanesi'nin akıl hastalıkları kliniğinde görev aldı. 1912 yılında askeri hekim olarak Balkan Harbi'ne katıldı. Gezici hastane başhekimi olarak Lüleburgaz ve Çatalca cephelerinde kolera salgını ile mücadele etti. 1914 yılında Gülhane'den istifa ederek Haseki Hastanesi Başhekimi oldu. 1.Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle Binbaşı rütbesiyle Haydarpaşa Askeri Hastanesi'ne başhekim olarak görevlendirildi. Bu sırada akıl hastası numarası yaparak askerlik yapmak istemeyenleri askere sevk etmekle uğraştı. 

Haydarpaşa Askeri Hastanesi'ndeki görevi sırasında zamanın en ünlü şairi Tevfik Fikret ile tanıştı. Abdülhak Hamit Tarhan, Cenap Şahabeddin, Hüseyin Rahmi Gürpınar ve Neyzen Tevfik gibi isimleri tedavi etti. 5 Mart 1920 tarihinde Yeşilay Cemiyeti'ni kurdu. 15 Ekim 1924 yılında ise Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Refik Saydam onayı ile Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ni kurdu. Türkiye'de ilk kez seroloji, nöro-patoloji ve deneysel psikoloji laboratuvarları oluşturulmasında önemli rol oynayan Mazhar Osman 1933'te İstanbul Üniversitesi Psikiyatri Kliniği'ne Ordinaryüs Profesör olarak atandı. Prof. Dr. Mazhar Osman 1951 yılında vefat etti. Mezarı Zincirlikuyu Mezarlığı'nda bulunmaktadır.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section