Comments

Bilgigetir.com Arama Motoru

Karabuğday (Greçka) nedir, faydaları nelerdir?


Karabuğday (Greçka) nedir?

Yüksek besin değeri ve düşük yağ içeriği ile beslenme düzenimizde son yıllarda yer almaya başlayan karabuğdayın dünyada bilinen adı "Greçka" dır. Özellikle sağlıklı kilo vermek isteyenlerin ve kas yoğunluğunu artırmaya çalışanların en çok kullandıkları ürünlerden biridir.

Karabuğday en çok olarak Ukrayna, Rusya, Polonya ve Japonya'da üretilir. kuzukulağıgiller familyasına üye bir bitkidir. İçerisinde yüksek oranda protein ve düşük oranda yağ bulunur. Karabuğday gluten içermediği için çölyak hastalarının beslenmesinde önemli bir üründür. Geniş bir kullanım alanına sahiptir. En yaygın olarak yemeklerde ve tatlı yapımında kullanılır. 


Karabuğdayın faydaları nelerdir? 

  • Protein oranı açısından çok zengin Karabuğdayın protein değeri diğer tahıllara oranla çok yüksektir. Et tüketmeyen insanların protein ihtiyacını rahat bir şekilde karşılar. Ayrıca karabuğdaydaki lif oranı da çok yüksek olduğundan sindirim sisteminin dostu bir besin olarak bilinir.
  • Gluten içermez Çölyak hastaları glutene karşı hassastırlar ve gluten içeren besinler tüketmemeleri gerekir. Gluten içermeyen besin olmasıyla karabuğday, bu özelliğiyle çok değerlidir. Çölyak hastalarının gluten içermeyen gıdaları tüketmeleri oldukça önemlidir.
  • Kolesterol düşürücüdür.  Karabuğdayın yapısında bulunan rutin maddesinin kolesterol düşürücü etkisi olduğu bilinmektedir. Kalp dostu bir besin olan karabuğday, düzenli kullanıldığında hipertansiyon riskini de iyice azaltır.
  • Kan şekerini düzenler. Karabuğdayın glisemik indeksi çok düşüktür. Kan şeker seviyesini yavaş bir şekilde düşürerek kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
  • Kansere karşı koruyucudur. İçerisinde bulunan bileşenler ve antioksidanlar sayesinde kolon kanseri, göğüs kanseri gibi hastalıklara karşı koruyucu görev üstlenir.
  • Yüksek tansiyonu düşürmede etkilidir. İçerisindeki potasyum oranı oldukça yüksek olan karabuğday tansiyonu dengelemekte etkili oluyor.
  • Kansızlığa karşı faydalıdır. Magnezyum, demir, fosfor ve potasyum yönünden çok zengin olan karabuğday, kansızlığa da iyi gelir.
  • Kilo vermeye yardımcıdır. Karabuğday düşük yağ oranıyla bilinir. İçerisinde bulunan yüksek lif sayesinde uzun süre tok tutar. Çorbalarda, salatalarda ve yemeklerde kullanılarak kolayca kilo verilebilir.
  • Cilt ve saça faydalıdır. Karabuğdayın içerisinde bulunan B1, B3, B5 VE B9 vitaminleri sayesinde sağlıklı bir cilt ve güçlü saçların oluşmasını sağlar. İçindeki rutin maddesi sayesinde kırışıkları önler. Keratin, tırnak ve saçların temel bileşenidir. Karabuğday, keratin üretimi için gerekli amino asitleri içerir. Saçların kolay uzamasını sağlar.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section