Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Kanatsız Rüzgar Türbinleri Gelecek İçin Ümit Veriyor

Rüzgar türbini denilince hemen hepimizin aklına devasa boyutları ve sıra dışı büyüklükte kanatları olan enerji üretim araçları gelir. Temiz ve sürdürülebilir enerji üretimi açısından önemli bir yere sahip olan bu dev santrallerin hem parçalarının taşınması hem de montaj aşaması zorlu bir süreçtir. Peki rüzgar türbini kanatsız olur mu? Yazımızın devamında yeni bir teknoloji olan kanatsız rüzgar türbinleri hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.

İspanya'nın Avila kentinde bulunan teknoloji şirketi Vortex tarafından geliştirilen kanatsız rüzgar türbinlerinin çalışma prensibi rüzgarın farklı frekanslarda eserek santrali titreştirmesine ve bu titreşim enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesine dayanıyor. Bu yeni tasarım rüzgar santrali ana elektrik şebekesine akım sağlamakla kalmıyor jeneratör ve güneş panellerine de destek güç sağlayabiliyor.

Rüzgar enerjisi ile elektrik üreten dev kanatlı türbinlerin kuş yaşamına olumsuz etkileri hayvanseverler tarafından hep eleştirilen bir konu olmuştur. Bu dev kanatlar pek çok kuşun ölümüne neden olmaktadır. Bu ölümleri engellemek amacıyla kanatları siyaha boyamak veya sensörlü kameralar kullanarak kuşlar yaklaştığında kanatları durdurmak kısmi bir çözüm sunmaktadır.


Vortex kanatsız rüzgar türbini dairesel bir hareketle bir alternatörü çevirmediği için aslında türbin olarak kabul edilmeyebilir. İnşaat projelerinde bir sütunun rüzgar etkisiyle sallanması ağır bir problem olarak kabul edilirken. Vortex şirketi bunu avantaja çevirmeyi başarmış. Kanatsız türbin rüzgarın etkisiyle titreşmeye başlıyor ve enerji üretiyor. Rüzgarın girdap halini alması enerji üretimini daha da artırıyor.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section