Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

En iyi 5 çoban köpeği ırkı

Çoban köpeği türleri oldukça zeki, dayanıklı ve hareket kabiliyetleri yüksek hayvanlardır. Bu özellikleri onları sürü gütme konusunda oldukça becerikli yapar. Bu hayvanlar yalnızca sürü gütmek için değil koruma, narkotik ve hobi amaçlı olarak ta yetiştirilmektedir. Çoban köpekleri çok zekidirler ve sahiplerinin komutlarını net bir şekilde anlayarak komutları anında yerine getirirler. Dünyanın en iyi çoban köpekleri arasında ülkemize has iki tür de bulunmaktadır. Şimdi sizler için seçmiş olduğumuz dünyanın en iyi 5 çoban köpeğinin özelliklerine geçelim.

1. Alman Çoban Köpeği 



Ülkemizde kurt köpeği olarak ta bilinen bu türün anavatanı Almanya'dır. Alman çoban köpekleri sahiplenme, koruma, sürü yönetimi ve polisiye ve narkotik konularında oldukça yeteneklidir. Eğitilmeye en müsait olan köpek türüdür. Zekasıyla ve komutları anlamasıyla tüm köpek türlerinin bir adım önündedir. Ülkemizde genelde hobi veya polisiye amaçlı olarak beslenmektedir. Bu türün kurtlarla hiçbir şekilde akrabalıkları yoktur. Yani Kurt melezi değildirler.

2. Sivas Kangalı


Anavatanı Türkiye olan bu çoban köpeği, iri cüssesi, agresif yapısı ve çok keskin diş yapısı ile korkutucu olabilse de insanlara karşı oldukça yumuşak başlı ve özellikle sahibine karşı çok itaatkardır. Sürü yönetimi konusunda dünyadaki en iyi çoban köpeğidir. Ünü tüm dünyaya yayılmıştır. Gerek resmi gerekse şahıs işletmeleri tarafından genetik kontrol altında üretilmektedir. Bu sayede safkan olması garanti altına alınmaktadır. Arka ayakları üzerine  kalktığında 2 metreyi aşkın bir uzunluğa sahip olanları da bulunabilmektedir.

3. Akbaş Çoban Köpeği


Akbaş çoban köpeklerinin Anavatanı Türkiye olmasına rağmen dünyanın pek çok ülkesinde kişisel koruma veya sürü yönetimi konusunda yetiştirilmektedir. Atletik yapılı, zeki ve dayanıklı olan bu köpek ırkının Anadolu'daki geçmişi 3500 yıl öncesine dayanmaktadır. Sahiplerine karşı çok yumuşak ve itaatkâr davranırken yabancı insanlara karşı oldukça agresif ve bazen saldırgan davranırlar. Bu özelliğiyle aslında iyi bir bekçi köpeğidir. Sahipleri gibi sahiplerinin mallarını ve hayvanlarını da ölümüne korudukları için ülkemizde çoban köpeği olarak tercih edilirler. Safkan olmaları kontrollü üremeyle devam etmektedir.

4. Avustralya Kelpie Çoban Köpeği


Kökeni Avustralya olmasına rağmen İngiltere'de sürüleri gütmek için çokça yetiştirilen bu köpek ırkı "dingo" olarak ta bilinir. Tüyleri vücutlarına yapışık ve koyu renklidirler. Boyut olarak küçük olmasına rağmen çok hareketli ve agresiflerdir. Eğer yabancı biriyseniz yanına yaklaşırken temkinli olmanızda fayda vardır. Çok hareketli bir ırk olan Kelpie, özellikle sürülere dadanan yaban hayvanlarına karşı korkusuz ve hızlı davranmasıyla ünlüdür.

5. Border Collie


Geçmişi yalnızca 300 yıl öncesine dayanan bu çoban köpeği en çok İskoçya ve İngiltere'de yetiştirilmektedir. Diğer köpeklerin aksine su ile temas etmeyi çok seven, kolay eğitilebilir ve oyuncu bir köpektir. Koruyuculuk puanı yüksektir. Eğitimli köpek yarışmalarında üstün derecekler elmalarıyla tanınırlar.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section