Alışveriş sitelerinde mağaza açarak ürün satmak
Türkiye'de sahibinden, gittigidiyor, letgo, hepsiburada, n11 gibi meşhur alışveriş siteleri bulunuyor. Bu platformlarda her gün yüzbinlerce belki de milyonlarca insan alışveriş yapıyor. Tabi böyle bir yerde satış yapabilmenin mağaza kirası ve komisyon ücreti adı altında bir takım yüksek maliyetleri vardır. Bu iş, insan ve araç trafiğinin yoğun olduğu şehrin en işlek yerinde mağaza açmaya benzetilebilir. Ayrıca bu tür sitelerde sizinle benzer ürünler satan bir çok satıcı ile rekabet etmek gerekiyor. Giderlerinizi hesapladıktan sonra en düşük kar marjıyla fiyat girmeniz ve müşteriyi memnun etmeniz gerekiyor.
Instagram veya Facebook üzerinden ürün satmak
Bu yol, ilk maddede anlattığımız yola göre gider maliyetleri açısından biraz daha avantajlı. Ama sosyal medya üzerinden satış yapabilmek için müşteri kitlenizi oluşturabilmek ve insanlar üzerinde güven oluşturabilmek bu işin en sıkıntılı yönüdür. Ama hemen cesaretiniz kırılmasın. Instagram ya da Facebook üzerinden satış yaparak başarılı olan çok sayıda kullanıcı mevcut.
Kendi e-ticaret sitenizi kurarak ürün satmak
Bu yol, ilk iki maddede anlattığımız e-ticaret yöntemleri arasında en çok zorlanılacak yöntemdir. Zorluklar, siteyi kurmak değil kurduktan sonra verimli bir şekilde işletmek ve size güvenen bir müşteri kitlesi oluşturmaktan kaynaklanıyor. İnternet üzerinden alışveriş yaparken belki de hiç bir zaman rastlamayacağınız rastlasanız bile alışveriş yapmaya cesaret edemeyeceğiniz binlerce e-ticaret sitesi bulunuyor. Bu siteyi kuranlar işlerini ne kadar düzgün yapmaya çalışsalar bile çok azı tabiri yerindeyse "çorbayı kaynatacak" kadar para kazanabiliyor.
E-Ticaret sitenizi iki şekilde kurabilirsiniz bunlardan birincisi hazır e-ticaret sitesi scripti satışı yapan firmalardan satın almak diğeri ise bunu sizin için özel olarak yapabilecek bir profesyonele yaptırmak. Siteyi bir şekilde kurdunuz peki bundan sonraki prosedürler neler biraz da onlara bakalım: Sitenizde "mesafeli satış sözleşmesi", "iade politikası", "teslimat politikası", "iade politikası" "gizlilik ve güvenlik politikası" gibi yasal zorunluluk olan metinlerin olması gerekiyor. Çoğunlukla internetten kopyala-yapıştır şeklinde hazırlanan bu metinler bir sıkıntı yaşanması durumunda başınızı ciddi olarak ağrıtabilir.
Satış yaparken kullanacağınız sanal pos cihazı almak bir sonraki aşamanız olacaktır. Bankaya yapacağınız başvurunun onaylanması için yukarıdaki metinlerin hazır ve siteye yerleştirilmiş olması ve satış yapacağınız ürünlerin de en azından bir kaç tanesinin girilmiş olması gerekiyor. Sanal pos için her bankaya başvuru yapmak yerine hem kredi kartı hem de işlem güvenliği sağlayan güvenilir bir ödeme şirketiyle anlaşmanız daha iyi olur. Haydi hayırlı olsun sitenizi kurdunuz, kredi kartı ödeme sistemini hallettiniz, ürünlerinizi de bir güzel yerleştirdiniz. Fakat günler geçmesine rağmen satış yapamadınız? Peki nerede yanlış yaptınız? Aslında yanlış yapılan bir şey yok. Eksik olan tek şey piyasada tanınmanızı sağlayacak reklam işine girmemiş olmanız. Eğer ciddi bir reklam bütçeniz yoksa ve insanların kafasında sitenizden alışveriş yapma fikrini uyandıramazsanız geçmiş olsun. E-Ticaret sitesi kurarak para kazanma maceranız sona ermiş demektir.