Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Mavi Balina : Dünyanın En büyük Canlısı

Gök balina adıyla da tanınan mavi balina, dünyadaki en büyük canlı olma özelliğine sahiptir. Boy uzunlukları yaşadıkları çevreye göre değişkenlik gösterebilir. Mavi balinalar ne yer, ne kadar yaşar, boyları kaç metredir? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

🔴 Mavi Balinalar Nerelerde Yaşar?

İngilizce adı Blue Whale olan mavi balinalar, kutup bölgelerine yakın deniz ve okyanuslarda yaşamayı tercih ederler. Bu nedenle yaz aylarında daha soğuk olan kutup bölgelerine doğru göç ederler. Mavi balinaların ilginç özelliklerinden biri uyurken yüzmeye devam edebilmeleridir. Beyinlerinin %50 - %60'lık kısmı uykudayken, geri kalan kısmı ise çalışmaya devam eder ve hayvanın tamamen uyanıkken yapabildiği tüm faaliyetleri yapmasını sağlar. Hayatta kalma güdüleri diğer balina türlerine göre oldukça gelişmiş olan mavi balinalar, sığ ve sıcak denizler yerine daha çok soğuk okyanus sularında yaşarlar.


🔴 Mavi Balinaların Soyları Tehlikede mi?

Mavi balinaların genel olarak yaşadıkları bölgeler kutup dairesine yakın soğuk deniz ve okyanuslardır. 1950 yılına kadar Uzak Doğu denizlerinde de yaşayan mavi balinalar 2015 yılında ''nesli tükenmekte olan hayvanlar'' listesine alındı. Bunun en büyük sebebi ise başta Japonya olmak üzere bazı ülkelerin sınır tanımayan balina avcılığıdır. Günümüzde mavi balina sayısının 4500- 5000 arasında olduğu tahmin ediliyor. Ancak dünya genelindeki deniz ve okyanusların henüz %20 sinin keşfedildiği düşünülürse bu sayının daha fazla olma ihtimali vardır. 

🔴 Mavi Balinalar Kaç Yıl Yaşar?

Mavi balinaların yaşam süreleri diğer balina türlerine göre oldukça fazladır. Kambur balinalar 45-50 yıl, katil balinalar (orkalar) 25-30 yıl yaşarken, dünyanın en büyük ve güçlü canlısı olan mavi balinalar ise 80-90 yıl arasında bir yaşam sürerler.

🔴 Mavi Balinalar Nasıl Beslenir?

Mavi balina dünyanın en büyük canlısı olmasına rağmen çok küçük deniz canlılarıyla beslenirler. Mavi balinaların yemek boruları çok küçüktür. Bu özellikleri çok daha az besin tüketerek hayatta kalmaya adapte olmalarını sağlamıştır. Yılın yarısından fazlasında hiçbir şey yemeden hayatta kalabilirler. Yapılan araştırma ve gözlemlerin sonunda mavi balinaların sadece yaz mevsiminde beslendikleri tespit edilmiştir. Yetişkin bir mavi balina gün içerisinde 3 tondan fazla karides tüketebilir. Yavru balinalar ise birkaç günde 80 kilodan fazla kilo alabilir. Mavi balinalar karides dışında denizlerde ve okyanuslarda yaşayan kril adlı daha ufak deniz canlılarıyla beslenirler.


🔴 Mavi Balinalar Hakkında Genel Bilgiler

  • Mavi balinalar sosyal canlılar değillerdir. Genelde yalnız yüzerler. Göç zamanı az sayıda balina bir araya gelerek küçük göç grupları oluştururlar.
  • Mavi balinalar çok hızlı yüzücüdürler. Saatte 7-8 km hızla yüzerler. İhtiyaç duymaları halinde bu hızlarını 4 katına kadar artırabilirler.
  • Beyin yapılarının çok büyük olmasından dolayı denizlerde yunuslardan sonraki en zeki canlılardır.
  • Kafalarının üstündeki bir delik aracılığıyla su altında da nefes alabilirler.
  • Bir mavi balinanın boy uzunluğu 33 metre (10 katlı bina yüksekliği), ağırlığı ise 200 ton civarındadır.
  • Mavi balinanın kalbi 180-200 kg ağırlığında, 1.5 metre uzunluğunda ve 1.2 metre enindedir. Aort damarlarının iç çapı 25 cm civarındadır.
  • Mavi balinanın 800 kadar dişi vardır. Dili o kadar büyüktür ki üzerine 50 yetişkin insan sığabilir.
  • 7-8 yaşlarında üreme olgunluğuna erişirler. Dişiler 2-3 yılda 1 yavru dünyaya getirir. Gebelik süreleri 11 aydır. Gelişme sürecindeki bir mavi balina yavrusu günde 400 litreye yakın süt içer.
  • Mavi balinaların tek doğal düşmanı katil balina (orka) dır.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section