Günümüzün en büyük sosyal sorunlarından biri de hiç şüphesiz işsizlik oranının yüksek olmasıdır. İşe eleman alımı ilanları incelendiğinde genellikle ön şart olarak "deneyimli olmak" ilanın hemen başında yer alır. Peki açılmış olan iş pozisyonunda hiç deneyiminiz yoksa ya da yeni mezun bir kişiyseniz izleyeceğiniz yol ne olmalı ve nelere dikkat etmelisiniz? İlana konulan deneyimli olma şartını aşabilmek ve insan kaynakları yetkilisini ikna edebilmek hiç kolay bir iş değildir. Bu nedenle önceliğiniz az deneyim isteyen iş ilanları olmalıdır. Çünkü onları ikna edebilme ihtimali daha yüksektir. 0-2 yıl deneyim arayan iş ilanlarını öncelikli olarak takibe almalısınız.
Bu tür ilanlara başvuru yaptıktan sonra sizi işe alacak kişiye ulaşarak diğer adaylara göre ön sırala çıkmak zorundasınız. Diyelim ki o kişiye ulaştınız ve bir şekilde bir görüşme ayarladınız. İşte işin can alıcı kısmı burada başlıyor. Yetkili kişiye bu işi ne kadar çok istediğinizi, işe çok çabuk adapte olacağınızı ve çok uyumlu bir çalışan olacağınızı akıcı ve sade bir anlatımla ispatlamanız gerekiyor. Eğer böyle bir görüşme sonucunda olumlu bir yanıt alamazsanız son bir kez daha kendinizi hatırlatmanızı tavsiye ederiz.
Diyelim ki iş konusunda tecrübesiz olduğunuz bilindiği halde görüşmeye veya mülakata çağrıldınız. Bu fırsatı, kendine güvensizlik veya kendini iyi ifade edememek endişesiyle sakın kaçırmayın. Mülakat görüşmesi öncesi sakin kalma, güzel giyinme, akıcı ve sade konuşma, beden dili ve benzeri konularda ön bir çalışma yapmayı ihmal etmeyin. Piyasada tecrübesiz kişilerin iş görüşmesine çağrılmasının ne kadar zor olduğunu unutmayın ve ön hazırlıklarınızı ona göre yapın.
İşkur'un uyguladığı işbaşı eğitim programına katılarak iş başvurusunda bulunmanız işe kabul edilmenizde sizi avantajlı duruma geçirebilir. Çünkü bu programa dahil kişileri çalıştıran işveren belirli bir süre bu kişi için sigorta primi yatırmak zorunda değildir. Ayrıca ücretin belli bir kısmı da devlet tarafından karşılanır. İşveren tarafından bakıldığında neredeyse sıfır maliyetli olan bu uygulama sizi işe alacak şirket için de cazip olabilir. İş yerinde bir nevi stajyer gibi çalışırken aslında iş konusunda tecrübe kazanacağınızı ve sonraki kariyer yıllarınızın ilk adımları olabileceğini unutmayın.
Hiç tecrübeniz yok veya yeni mezunsanız çalışma koşullarına ve ücret konusuna çok fazla takılmamanızı tavsiye ederiz. "Bunca yıl köle olmak için mi okudum" mantığıyla hareket etmeyin. Yılların çabuk geçtiğini ve geçen yılların gençliğinizden götürdüğünü unutmayın. Bir an önce işe başlamak, kariyerinizi planlamanız için size zaman kazandırır. Hiç bir işe girmeden elinizdeki diplomaya bakarak kariyer planı yapmak çok ta mantıklı değildir.
Tabi böyle bir iş arayışında en önemli unsur yetkiliye sunacağınız CV'niz olacaktır.
CV içerisinde işe uygunluğunuzla ilgili ne kadar çok detaylı bilgi olursa işe kabul edilme ihtimaliniz de o kadar artar. İş alanıyla ilgili toplantı ve seminerlere katılım belgeleri, Sosyal projelerde gönüllü olarak çalışmış olma, kişisel gelişim konusunda gösterdiğiniz çabalar, iş alanınızla ilgili hazırladığınız bir web sitesi ya da blog sizin CV konusunda da önde olmanızı sağlar.
Mutlu olabileceğiniz bir işinizin olması dileğiyle...