Bilgigetir.com Arama Motoru

Celal Atik Kimdir?


🔴 Celal Atik Kimdir?

Celal Atik, Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesine bağlı Yazıkışla (Gürden) köyünde 1918 yılında dünyaya geldi. Annesi Fadime Hanım ve babası Mustafa Bey'in üçü erkek biri kız olan dört çocuğunun en küçüğüdür. Gerçek adı Celal DOĞAN olan güreşçimiz 1938 yılında düzenlenen Türkiye Şampiyonasında minderde çok hareketli olduğundan Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından "Sen çok atik bir pehlivansın. Senin soyadın ATİK olsun" önerisi yapılınca bunu hemen kabul etti ve DOĞAN olan soyadını ATİK olarak değiştirdi.

🔴 Celal Atik'in Güreşe Başlama Hikayesi

Güreşe kendi köyünde karakucak ile başlayan Celal ATİK, 1933 yılında henüz 15 yaşında iken köyünden ayrılarak Ankara'ya ağabeyi Şıh Mehmet'in yanına geldi. Dışkapı semtindeki bir kumaş fabrikasına girerek çalışmaya başladı. O sırada Dışkapı'da bulunan Tarım Okulunda müstahdem olarak görev yapan kendi köylüsü Ahmet TÜRKSOY, okulda görevli öğretmenlerle işbirliği yaparak Celal ATİK'in  bir güreş kulübüne kaydının yapılması sağlandı. Böylece geleceğin en büyük  pehlivanının güreş temelleri atılmış oldu.  Finlandiyalı bir hoca gözetiminde güreş antrenmanlarını aksatmadan sürdürdü.

🔴 Celal Atik Milli Takıma Çağrılıyor

1936 yılında askerlik yaptığı sırada resmi olarak ilk defa mindere çıktı. 1937 yılında Türkiye şampiyonu oldu ve Güreş Milli Takımı'na çağrıldı. Hem serbest hem de Greko-Romen stilde teknik yönü çok kuvvetli bir güreşçiydi. Uzun yıllar boyunca güreş yaptığı sıklette birinciliğini hep korudu. 1937-1952 yılları arasında 15 yıl süreyle Milli Takım mayosuyla mindere çıktı.

🔴Celal Atik'in Güreşteki Başarıları

  • 1940 yılında İstanbul'da düzenlenen Balkan Şampiyonası'nda Greko-Romen stilde 72 kg'da ikincilik.
  • 1946 yılında İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda serbest stil 67 kg'da Avrupa şampiyonluğu.
  • 1947 yılında Çekoslovakya'nın başkenti Prag'da düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda serbest stil 67 kg'da Avrupa üçüncülüğü.
  • 1948 yılında İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen olimpiyatta  serbest stil 67 kg'da olimpiyat şampiyonluğu.
  • 1949 yılında İstanbul'da düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda serbest stil 73 kg'da Avrupa şampiyonluğu.
  • 1950 yılında İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda Greko-Romen stil 73 kg'da Dünya ikinciliği.
  • 1951 yılında Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda serbest stil 73 kg'da Dünya şampiyonluğu.

🔴 Antrenörlük Yılları ve Yetiştirdiği Güreşçiler

Güreşi bıraktıktan sonra 1955 yılı ile 1979 yılları arasında Güreş Milli Takım Baş Antrenörlüğü görevini sürdürdü. Antrenörlük kariyerinde pek çok olimpiyatta ve şampiyonalarda Milli Takım'a madalya kazandırdı. Bir başka şampiyonumuz olan Yaşar DOĞU ile aynı dönemde güreş yapmıştır. Antrenörlük döneminde Ahmet Ayık, Tevfik Kış, Mustafa Dağıstanlı, Hamit Kaplan, İsmet Atlı, Mehmet Esenceli, Hasan Güngör, İsmail Ogan, Hüseyin Akbaş, Mahmut Atalay gibi tanınmış güreşçileri yetiştirmiştir.

Dünya Güreş federasyonu FİLA’nın baş antrenörlüğüne getirilmiş ve her yıl ayrı bir ülkede tüm dünyadan gelen antrenörlere oyun tekniği konusunda dersler vermiştir. Fransa tarafından en yüksek ödül olan lejyöndönör ödülü sahibidir. Celal ATİK ismi Türkiye'deki pek çok parka, caddeye, okula ve spor salonuna verilmiştir.

Celal ATİK, 1955 yılında çevrilen ve bir pehlivanın hayat hikayesinin anlatıldığı  Yörük Ali adlı sinema filminde başrol oynamış ve filme adını veren karakteri canlandırmıştır. Celal ATİK, 27 Nisan 1979 tarihinde Ankara’da 61 yaşında iken hayatını kaybetti. Kabri, Ankara ili Karşıyaka Mezarlığı Türk Güreş Vakfı Anıt Mezarında bulunmaktadır.

Tags

Top Post Ad

Below Post Ad