Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Teknolojik cihazlar etrafımızdaki enerjiyle şarj olabilecek


Bilim insanları, giyilebilir cihazlara mikrodalgalardan, Wi-Fi bağlantılarından ve diğer cihazlardan gönderilen radyo dalgalarıyla güç sağlayabilecek bir yol keşfetti. Penn State Mühendislik Bilimi ve Mekanik Bölümü'nden Profesör Huanyu "Larry" Cheng liderliğindeki araştırmacılar, metal kaplamalı iletken grafen üzerine entegre edilmiş iki metal antenden oluşan gerilebilir bir geniş bant anten sistemi geliştirdi. 

Geniş bir frekans aralığı kullanan sinyalleri ifade eden bu geniş bant tasarımı, sistemin gerildiğinde ya da eğildiğinde hâlâ çalışabileceği anlamına geliyor. Sistem daha sonra elektromanyetik dalgaları elektriğe dönüştürebilen ve pillere veya süper kapasitörlere güç sağlamak için kullanılabilecek bir rektifiye anten veya bir "rekten" (doğrultucu anten) oluşturarak gerilebilir bir doğrultucu devreye bağlanabiliyor. Böyle bir teknolojik fikir ilk defa Nikola Tesla tarafından düşünülmüştü ve şu an temassız ödeme veya lojistik takibi gibi RFID (Radyo Frekanslı Tanılama) teknolojisini çalıştırmak için de kullanılmaktadır. Bu teknolojilerin ortak yanı ise cihazın performansını düşürebilecek durumlar olan bükülme veya hareket etme durumlarının olmayışı. Çünkü bunlar, cihazın performansını düşürebilecek durumlar. Daha esnek hale getirilen bu cihazlar kendi kendine çalışan sistemlerde daha iyi kullanılabilir ve tıbbi ortamlarda ya da binalarda kullanılabilecek akıllı deri cihazları hakkındaki mevcut araştırmaları ileriye taşıyabilir. 


Araştırmacılar, doğrultucu antenin hepimizin etrafını saran radyo dalgalarını sıcaklık, hidrasyon ve nabız oksijen seviyeleri için kullanılabilecek enerjiye dönüştürebileceğini tespit etti. Araştırmacılar, bunun cihazlara kesintisiz enerji sağlamak için kullanılabilmesinin önemli bir avantaj olduğunu söylüyor. Ancak bu yolla üretilen enerji geleneksel şarj yöntemiyle elde edilen enerjiden daha az. Profesör Cheng, "Radyo dalgaları her zaman her yerde bulunmakta ve çevremizdeki ortamda bulunan bu enerjiyi kullanmazsak, bu israf olur. Bu enerjiyi toplayabilir ve onu güce dönüştürebiliriz" dedi ve ekledi: Sıradaki adımlarımız, bu devrelerin minyatürleştirilmiş versiyonlarını araştırmak ve doğrultucunun gerilebilme özelliğini geliştirmeye çalışmak olacak. Bu, bu teknolojiyi geçmişte oluşturduğumuz diğer modüllerle kolayca birleştirip uygulayabileceğimiz bir platform. Diğer uygulamalar için kolayca genişletilebilir veya uyarlanabilir. Bu çalışma Materials Today Physics'te yayımlandı.

Kaynak: ındependent

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section