Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Ani Harabeleri nerededir? Ani Antik Kentinin tarihçesi

Ani Harabeleri Kars ilimizin en bilinen tarihi mekanıdır. Kars şehir merkezine yaklaşık 40 km uzakta bulunmaktadır. Ülkemizde Doğu Ekspresi'nin insanlara sunduğu güzel rota üzerinde yer alan Kars şehri aynı zamanda serhat şehri olarak ta bilinir. İşte bu güzel serhat şehrimizin en önemli tarihi alanı olan Ani Harabeleri'nin tüm özelliklerini sizler için araştırdık.

Ani Harabeleri Nerededir, Özellikleri Nelerdir?

Ani Harabeleri, Türkiye-Ermenistan sınırını ayıran Arpaçay ırmağının batı yakasında Ocaklı köyünün hemen bitiminde yer alan, yalnızca ufak bir bölümü ayakta kalabilmiş bir ortaçağ kentidir. Antik kenti çevreleyen surlar üzerinde şehre giriş için yedi adet kapı bulunmaktadır. Bunlar arasında en ünlü olanı "Aslanlı Kapı" dır. 1001 kilise şehri ya da kırk kapısı olan şehir olarak adlandırılan Ani kenti yerleşkesi içerisinde 1880 yılında keşfedilmiş bir de yeraltı şehri bulunur. Bu yeraltı şehri içerisinde 823 adet yapı ve mağara bulunmaktadır. Aslanlı kapının doğu tarafındaki sütunun burcunda 1064 yılında şehri fetheden Sultan Alparslan'ın dört adet kitabesi bulunmaktadır.

Tarihçesi

Ani kenti 1319 yılında yaşadığı büyük bir depremin ardından Timur tarafından ele geçirilince tamamen harap duruma düşmüş. 1535 Osmanlı-İran savaşı sonrasında tamamen terkedilinceye kadar az da olsa insan yaşamının devam ettiği kayıtlardan anlaşılmıştır. 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı sonrasında Rus hakimiyetine geçen antik kent, Birinci Dünya Savaşı sonrasında tekrar Osmanlı'nın eline geçti. Ardından Ani Platosu yeni kurulan Ermenistan eline geçince bir kez daha el değiştirdi. Son olarak 1920 yılında Kurtuluş Savaşı sırasında geri alınarak sınırlarımız içindeki son durumuna kavuşmuş oldu.

UNESCO Kültür Mirası

UNESCO tarafından 2012 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Ani Harabeleri 2016 yılında "Dünya Mirası" olarak tescil edildi. Tarihi boyunca sayısız depreme ve sayısız savaşa tanık olmuş bu kent, 2011 yılından beri sürdürülen arkeolojik kazılar ve restorasyon çalışmaları ile kısmen de olsa iyileştirilmeye çalışılıyor.

Sonuç

Ani Harabeleri, tarih ve kültür severler için önemli bir destinasyondur. Bu etkileyici arkeolojik alan, Ermeni Krallığı'nın başkenti olarak büyük bir tarihi ve kültürel değere sahiptir. Ani Harabeleri'nin kalıntıları, ziyaretçilere tarih, mimari ve arkeoloji açısından zengin bir deneyim sunar.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section