Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

90'lı Yıllardan Günümüze Renault Megane Türkiye Serüveni

Renault denildiğinde Türkiye’de akla gelen ve en çok tercih edilen modellerden biri de hiç şüphesiz Megane modelidir. Her model yılında gerek hatchback gerekse sedan versiyonları ile  Türkiye’nin en çok tercih edilen otomobilleri listesinden ön sıralarda kendine yer bulmayı başaran Renault Megane modelinin 1995 yılında başlayan Türkiye serüvenini sizler için detaylı olarak araştırdık.

Renault 19’dan Megane’a Geçiş Süreci

Renault markasının küçük, dayanıklı ve parçası ucuz  aile arabası ve denildiğinde ilk akla gelen araçlar sırasıyla 14, 9, 11 ve 19 modelleriydi. Yıllarca üretilen bu modeller çok başarılı olsalar bile Renault’un rakamlar yerine kelimeleri tercih etmeye başladığı yeni isimlendirme sistemiyle uyuşmuyordu. Renault, 80’li yılların sonunda ve  90’lı yılların başında, model isimlerinde sayılar yerine doğrudan kelimeler kullanılmaya başladı. Bu nedenle de Renault 19 modelinin üretimini sonlandırmaya aday olarak 1995 yılından itibaren Renault Megane üretilmeye başlandı.

Megane I (1995-2002)


İlk nesil Megane,  Michel Jardin ve Patrick Le Quement tarafından tasarlandı ve  dünyanın 7 farklı ülkesinde üretildi. Bursa’da bulunan OYAK-Renault Fabrikası Türkiye  üretimini gerçekleştirdi. Bu nedenle   yerli üretim otomobiller arasında  kendine iyi bir  yer bulmayı başaran Megane I, 1998 yılında Euro NCAP testlerinde sınıfındaki en yüksek puanı alan otomobili oldu. 4 kapılı sedan, 2 kapılı coupe, 5 kapılı hatchback ve 5 kapılı station wagon gibi farklı kasa tipleri ile üretilen otomobil, özellikle tasarımıyla çok beğenildi.

Aracın ön kısmının ortasına yerleştirilmiş küçük ama şık bir Renault logosu ve  logoya doğru uzamış ve daralan kaput tasarımı, farların aracın ortasına doğru alçalarak uzaması gibi detaylar aracı ön profilden sanki bir kuş gagasına sahipmiş gibi gösterse de otomobil severler bu ilk versiyonun tasarımını çok beğendiler. Rakiplerine göre uzatılmış boyu ve geliştirilmiş görüş ve sürüş kolaylığı özellikleriyle öne çıkmayı başarmıştı.


Tabii ki Renault Megane’ın beğenilen en önemli özelliği, sessiz ve güçlü motor seçeneklerine sahip olmasıydı. Araç üzerine takılan motorlar aynı zamanda başka marka otomobillerde de kullanılan kaliteli motorlardı. Yakıt/performans değerleri beklentilerin çok üzerindeydi.

1995 yılında kullanılmaya başlanan ve 2010’lu yıllara kadar kullanılmaya devam eden F tipi dCi motor ile Renault Megane, dizel motorun yüksek yakıt verimliliğinin yanına yüksek performansı da eklemiş oldu. Renault Megane’da kullanılmasının ardından motor o kadar çok beğenildi ki diğer Renault modellerinin yanında dünyaca tanınan pek çok otomobil markası tarafından da kullanıldı.

Megane II (2002-2009)


Türkiye’de Megane’ın yaygın olarak kullanılmasını ve tekrar satın alabileceği bir araç olmasını sağlayan araçlardan biri de hiç şüphesiz 2002 yılında Renault Fabrikası’nda üretimine başlanan    ve  ikinci nesil Megane oldu.  2003 yılında Avrupa’da Yılın Otomobili ödülünü kazanan Megane II, Euro NCAP’ten 5 yıldız alarak büyük bir başarı elde etti.  Böylece küçük aile arabası sınıfında en çok tercih edilen otomobil modellerinden biri oldu.

Tıpkı Megane I’de olduğu gibi 4 kapılı sedan, 2 kapılı coupe, 5 kapılı hatchback ve 3 kapılı hatchback kasa tipleriyle satışa sunulan Megane II’nin öne çıktığı en önemli noktalarından biri ise Renault/Nissan ortaklığıyla oluşturulan C sınıfı üretim platformu oldu.

Renault - Nissan ortaklığı bu üretim platformunu uzun yıllar kullandı. Megane II bu platformda üretilerek otomobil severlerle buluştu.  B ve C sınıfı otomobiller için uygun olan C platform, Renault’un Scenic, Koleos, Kangoo ve Fluence araçlarının üretiminde de kullanıldı. Buna ek olarak Nissan’ın Serena, Lafesta, Qashqai, Sentra, X-Trail ve Rogue gibi modelleri de  bu platformda üretilmiş araçlar oldu.

Megane III (2008-2016)


Renault'un Türkiye’de hayal kırıklığına uğradığı modellerden olan Megane III, sahip olduğu pek çok  yeni ve teknolojik özelliğe rağmen Türkiye piyasasında çok beğenilmedi. Küt çizgi karakteriyle piyasaya çıkan Megane III, sadece OYAK-Renault, Fransa ve İspanya olmak üzere 3 fabrikada üretildi.

Araç, daha önceki nesilde kullanılan dCi motor gibi Renault-Nissan İttifakı tarafından geliştirilen motor teknolojilerine ek olarak çift kavramalı şanzıman  EDC ve sürekli değişken oranlı şanzıman teknolojisine sahip CVT teknolojisi ile sunuldu. Otomatik vitesli araç tercih edenleri oldukça memnun etmiş olsa bile çok tutulan Megane II versiyonunun ardından çıkmış olması Megane III için bir şansızlık olmuştu. Bu versiyon, hem Türkiye'de hem de Dünya'da beklenen satış rakamlarına ulaşamadı.

Megane IV (2016- ......)


Renault 'un klasik haline gelen  C formundaki far yapısında yapılan makyajı, markaya özel olarak geliştirilmiş multimedya sistemi, sürüşü kolaylaştıran head-up display özelliği ve Kör Nokta Uyarı Sistemi gibi birçok farklı donanımı ile Megane, milyonlarca kullanıcıyı ciddi anlamda etkilemeyi başardı ve çok satıldı. Otomobil Gazetecileri Derneği tarafından 2017 yılında Türkiye’de Yılın Otomobili Ödülü’nü de alan Megane IV, teknolojik donanımlarına ek olarak farklı motor seçenekleri ile ön plana çıkmayı başardı.

Megane IV, şık tasarımı, genişletilmiş iç mekanı, yakıt cimrisi motor teknolojileri, geliştirilmiş konfor ve güvenlik özellikleri ile yine Türkiye'de en çok satılan modeller arasında olmayı başararak Megane III versiyonunun yarattığı hayal kırıklığını giderecek bir model olarak hayatımıza girmiş durumda.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section