Tespit Edilmiş En Yaşlı Göktaşı 4.6 Milyar Yıl Yaşında


2020 yılında Sahra Çölü'ne düşen bir göktaşının 4.6 milyar yıl yaşında olduğu tespit edildi. Bu göktaşı, dünyada tespit edilmiş en yaşlı göktaşı unvanını taşıyor. Erg Chech 002 (EC 002) adı verilen göktaşı, büyük ihtimalle güneş sistemimizin oluşumu evresinde daha büyük yapılı kaya gezegenlerin çarpmasıyla  parçaları uzaya dağıtılmış  veya bir başka gezegenin bünyesine katılmış küçük bir gezegenden  kalan nadir bir parça.

Ay ve Gezegen Enstitüsü'nün (LPI) açıklamasına göre EC 002 parçaları Mayıs 2020'de Cezayir'in Adrar kenti yakınlarında çölde bulundu. Bulunan göktaşı parçalar kısmen iri taneli, ten rengi ve bej renklere sahip ve daha büyük yeşil, sarı-yeşil ve daha az yaygın olarak sarı-kahverengi  kristallerle ara sıra süslenmişti. 


Çölde rastlanan sert kaya yapısındaki binlerce göktaşı arasında EC 002 sahip olduğu kristal yapısıyla hemen dikkat çekiyordu. Göktaşının üzerinde yapılan incelemede alüminyum ve magnezyumun radyoaktif versiyonlarına  veya izotoplarına rastlandı. Bu tespitler göktaşının yaklaşık 4.6 milyar yıl öncesine ait bir gezegenin parçası olduğunu gösterdi ve EC 002'nin kimyasal bileşimi incelendiğinde, ana gezegenin kabuk kısmındaki magmadan 4.6 milyar yıl önce ayrıldığı tespit edildi. Kaya yapısına sahip çoğu  göktaşı, bazaltik kabuklu kaynaklardan gelir EC 002'nin bileşiminde ise zengin oranda demir ve magnezyum bulundu. Göktaşının ayrıldığı ana kabuğun silika bakımından zengin andezit yapısına sahip olduğu belirlendi.

Böyle bir parçanın bulunması güneş sistemimizin gezegen doğurganlığı döneminde yaşanan olaylara dair ciddi ip uçları veriyor. Bu parçaların ayrıldığı gezegenler şu anda kayıp. Hepsi ya parçalanarak uzaya dağıldılar ya da güneş sisteminde bugün var olan gezegenlerin yapısına katıldılar. Parçalanan bu gezegenler dünyamızın kuzenleriydi ve bebeklik dönemlerini bile atlatamadılar. Bulunan yada ileride bulunacak bu tür göktaşları dünyamızın ya da evrenin oluşumu hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlıyor.

Kaynak : https://www.livescience.com

Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar