Hemen hepimiz gün içerisinde rahatlama amaçlı olarak parmaklarımızı veya bazı kemiklerimizi kütletiriz. Bu kütletmelerin kemiklerde kireçlenmeye yol açacağı yönündeki inanışı hepimiz biliriz. Eklemleri kütletmenin kemiklerde kireçlenmeye yol açacağına dair bilgiler doğru olabilir mi? Bu makalemizde bu sorunun cevabını bulmaya çalışacağız.
Donald Unger, 50 yıl boyunca sol elindeki parmaklarını kütletmiş sağ el parmaklarına ise hiç karışmamış ve 50 yılın sonunda parmak kütletmenin parmaklar arasında kireçlenmeye yol açmadığını tespit etmiş bir tıp doktorudur. Elbette elde edilen bu bulgu uzunca bir süreyi kapsıyor olmasına rağmen bilimsel olarak çok geçerli bir veri olarak kabul edilemez. Gerçekçi ve bilimsel sonuçlara ulaşmak için çok sayıda insan üzerinde bu araştırmanın farklı yönleriyle de yapılması gerekir. 2010 yılında ise 200 kişi ile benzer bir çalışma yürütülmüş ve çalışmaya katılan deneklerin eklemlerinde kütletmeye bağlı iltihaplanma ya da kireçlenme bulgularına rastlanmamıştır.
Bu araştırmanın sonuçlarına karşın parmak kütletmenin kireçlenmeye veya eklem iltihabına yol açacağı efsanesi halen güncelliğini korumaya devam ediyor. Kütletme sırasında eklemler arasındaki sıvıda bulunan baloncuklar patlıyor ve bazılarının hiç te hoşlanmadığı o sesler ortaya çıkıyor. Bir eklemde iltihaplanma veya kireçlenme olması o bölgede meydana gelecek bir travma sonucu gelişebilir. Gemi pervaneleri üzerinde de buna benzer sıvı baloncukları oluşur ve patlar.
Benzer sesler gemi pervanesinde de duyulur.
Gemi mekanikerleri bu sıvı patlamalarının pervane yüzeyinde yıpranmaya ve hasara yol açtığını söylese de parmak ile pervane yapısının farklı olması nedeniyle aynı etkinin oluşmayacağını beklemek hiç te mantıksız olmaz. Bilimsel anlamda bu konuda bir çalışma yapmak gerçekten zor görünüyor. Çok sayıda insan üzerinde uzun süreli gözlem gerektiren bir çalışma yürütülmesi gerekiyor. Ancak bilim insanlarının büyük çoğunluğu eklem kütletmenin eklemlerde ciddi bir sağlık sorununa yol açmadığını düşünüyor.