Matematik ve Müzik Kavramlarının Anlamı
Matematik ve müzik arasındaki ilişkiyi anlayabilmek için her iki kavramın terimsel anlamlarının bilinmesi gerekir. Matematik, sayılar, geometrik şekiller, fonksiyonlar, düzlem ve uzay gibi soyut kavramların arasındaki ilişkileri inceleyen, bu ilişkilere dair formüller ve çözüm yolları üreten, özellikle mühendislik alanındaki gerçek varlıkların ortaya konmasında kullanılan bir bilim dalıdır. Müzik ise doğadaki güzel sesleri bir ahenk ve düzen içinde çok çeşitli enstrümanları kullanarak bir eser oluşturan sanat dalı olarak tanımlanabilir.
Matematik ve Müzik Birbirlerine Bağlantılıdır
Yukarıda yapılan tanımlar dikkate alındığında matematik ve müzik için belli bir yetenek, analiz gücü ve eğitim sonucu oluşan bilgi birikimine ihtiyaç vardır. Bu iki kavram arasındaki ilişki araştırılırken; Müzikte matematik kullanılır mı? ve Müzik kullanılarak matematik daha iyi anlaşılabilir mi? soruların cevapları üzerinde yoğunlaşmak gerekir. Matematik dendiğinde aklımıza sayılar ve işlemler gelir.
Aslında matematiğin müzik gibi başka alanlarla da ilgisi vardır. Her iki
disiplini de anlamak için belirli bir bilgi seviyesi gereklidir.
Seslerin veya notaların belirli kurallar çerçevesinde
ahenkle dizilmesiyle ortaya çıkan müziği,
notalardan meydana gelen bir bütün olarak düşündüğümüzde aynen
matematikteki sayıların belli kurallara göre dizilmesine benzediğini görürüz. Yani
müzikteki notaların yan yana gelerek sesleri oluşturmasının da bir matematiği
vardır diyebiliriz. Örneğin, müzikteki matematiği nota ölçülerinde çalma
sürelerinde görebiliriz. Müzikte 1’lik, 2’lik, 4’lük, 8’lik notalar vardır. Bu
notalarında belirli çalma süreleri bulunmaktadır. Müzisyenlerin unutulmaz eserler ortaya çıkarabilmeleri için matematikle ilişkili bir disiplin içinde çalışmaları gerekir. Yani müziğin nota ahengi ile matematikteki sayılar ahengi arasında köklü bir bağlantı vardır.
Bazı çalışmaların sonuçları matematiği kolay öğrenmenin müzikle bağlantılı olabileceğini göstermiştir. Araştırmalar müzik ile öğrenme sürecinin bağlantılı olduğunu ve müziğin bir çocuğun beyin gelişimine olumlu katkıda
bulunduğunu göstermiştir.
Müziğin zeka ile ilgili olduğu fikri genel olarak araştırmacılar tarafından paylaşılırken, okul başarısı içinde matematiksel ve müziksel öğrenme arasındaki ilişki son zamanlarda test edilen konular arasında yer alıyor. Bu çalışmalar tipik olarak müzik öğrenmenin diğer disiplinler üzerindeki bilişsel yetenek üzerindeki etkilerini incelemektedir.
Ünlü matematikçi Leibniz, “Müzik, ruhun gizli bir matematiksel problemidir” demiştir.