Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Mary River Turtle - Mary Nehri Kaplumbağası


Mary River turtle ( Mary Nehri kaplumbağası ) özellikleri

Nesli tükenmekte olan hayvanlar listesinde de ikinci sırada yer alan Avustralya'ya özgü bu kaplumbağaların kafasında yeşil saçları var izlenimi verse de onlar saç değil alg, yani yosundur. Mary River Kaplumbağası ( Elusor macrurus ), suyun altında da vücudundaki kanallar sayesinde oksijen alabilme yeteneğine sahiptir.

Avustralya’nın Queensland eyaletinin güneydoğusundaki Mary Nehri’nde yaşamaktadır ve adını yaşadığı nehirden almıştır. Avustralya’nın en büyük kaplumbağa türlerinden biridir. Yapılan araştırmalarda kabuk uzunluğu 50 cm’yi geçen Mary Nehri kaplumbağalarının dişileri ortalama 34 cm, erkekleri 42 cm olur.

Bu kaplumbağalar renkli, düz veya desenli olabilmektelerdir. Genel renkleri pas kırmızısından kahverengiye hatta siyaha kadar değişiklik gösterebilir. Derisinin rengi kabuğunun rengine benzer. Kuyruk, kol ve bacakları somon renginde olan kaplumbağaların gözleri soluk mavi renktedir. Kafasının üzerindeki yeşil renkli algler sanki yeşil renkte saçları varmış gibi görünmelerini sağlar.

Mary Nehri kaplumbağaların kendilerine has özellikleri vardır. Çift durumlu solunum yapar, yani su altında iken dışkılık ile oksijen emme özelliğine sahiptir. Vücudundaki kanallar sayesinde su altında oksijen alma sıkıntısı çekmez. Bununla birlikte düzenli olarak, hava solumak için yüzeye çıkar.

Kısa boyunları vardır. Kuyrukları kabuklarının üçte ikisi uzunlukta olabilir. Alt çenesinin altında 2 tane oldukça uzun duyargaları vardır. Kaplumbağanın orantısına bakıldığında, yaşadığı bölgedeki tüm kaplumbağa türleri arasında en küçük kafaya ve en büyük arka ayaklara sahiptir; bu özellik ona en hızlı yüzücü olma özelliğini kazandırmıştır.

Mary Nehri kaplumbağalarının dişileri 25 yaşında erkekleri ise 30 yaşında cinsel olgunluğa ulaşır. Kaplumbağalar Ekim ve Aralık ayları arasında çiftleşir. Dişi kaplumbağalar her sene aynı yere 12-25 arası yumurta bırakır. Yaklaşık 50 gün sonra Aralık-Şubat ayları arasında yavrular yumurtadan çıkar. Yumurtadan yeni çıkan yavruların kabuk uzunlukları 2-3,5 cm civarındadır.

Mary Nehri kaplumbağaları, 1960 ve 1970’li yıllarda popüler birer ev hayvanıydı. Günümüzde ise nesli tükenmekte olan canlılar arasında yer almaktadır. Dünyanın nesli tükenmekte olan 25 kaplumbağa türü arasındadır. Bu kaplumbağalar daha uzun yaşamaları için koruma altına alınmıştır.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section