Bu yazımızda sizlere ilk olarak 2020 Mart ayında piyasaya çıkan ve çıktığı anda interneti kasıp kavuran bir otomobilden bahsedeceğiz. İsveçli süperspor otomobil, spor otomobil, roadster markası olan Koenigsegg tarafından üretilen dört kişilik bir aile aracı olarak satışa sunulan ve 1700 beygir gücünde ve saatte 400 km hıza ulaşan Koenigsegg Gemera' nın detaylarına geçelim.
Koenigsegg Gemera'nın tasarım hikayesi
Bilindiği gibi dünyanın en hızlı otomobilini üretme konusunda Koenigsegg ile Bugatti kıyasıya bir yarış içindeler. Bu iki markanın şimdiye kadar ürettikleri bütün modeller sadece hız için tasarlanmıştı. Aile bireyleri ve bagajlarıyla birlikte süperspor bir otomobil üretmek mümkün değildi. Koenigsegg şirketinin sahibi ve kurucusu olan Christian von Koenigsegg, 2003 yılında ilk çocuğu doğduğunda şirketinin mühendislerine " süperspor bir aile otomobili " istediğini söylemişti.
Ancak o yıllarda sahip olunan teknoloji ile bunu yapmak mümkün değildi. Ya hızdan ödün verilecekti ya da fazladan kişi sayısı ve bagaj alanından. 2017 yılına gelindiğinde ise artık teknolojinin buna imkan verebileceğini, özellikle hibrit ve pil teknolojilerinde yaşanan gelişmelerin bu imkanı sağlayabileceği düşünüldü. Çok yüksek beygirlerde ve çok yüksek tork değerine sahip bir araç yapabileceklerini, aynı zamanda 4 kişinin oturabileceği ve mantıklı bir bagaj alanına sahip bir aracın yapılabileceği hesaplandı. Tasarım aşamasında üç önemli konu üzerinde yoğunlaştılar. Bunlar; motor, malzeme bilimi ve ağırlıktı.
Koenigsegg Gemera teknik özellikleri
- Koenigsegg denildiğinde ilk olarak aklımıza güç, hız ve tork gelir.
- Bu araçta toplamda 4 adet motor bulunuyor. Bunlardan 3 tanesi elektrikli motor 1 tanesi içten yanmalı motordur.
- 2 adet elektrik motorun her biri arka tekerlere 500 beygir güç sağlarken 1000 n.m tork üretiyor.
- Diğer elektrik motoru ise içten yanmalı motorla birlikte kranka bağlı olarak ön tekerlere güç sağlıyor. Bu elektrikli motor, içten yanmalı motora 400 beygir güç desteği veriyor. Bu motor 500 n.m lik bir tork değerine sahip.
- İçten yanmalı motor ise 600 beygir güç üretirken 600 n.m tork sağlıyor.
- İçten yanmalı motor 2.0 litre hacminde ve 3 silindirli.
Bu teknik özelliklere bakıldığında sadece 2 litre hacminde olan 3 silindirli benzinli bir motorun 600 HP güç üretmesi akılları oldukça zorluyor. Bu motor benzinli ama, yakıt olarak sadece pompadan alınan benzin kullanılmıyor. E85 (Metanol) , E100 (Etanol ) ve geri dönüştürülmüş alkol de kullanılıyor. Araç bu sistemle 0-100 km/h hızlanmasını 1.9 saniyede gerçekleştiriyor.
Araç sadece elektrikli olarak kullanıldığında 50 km lik bir menzile sahipken hybrid olarak kullanıldığında 950 km yol alabiliyor. Aracın dört tekerinden de yön verilme özelliği mevcut. Aracın neredeyse bütün parçaları karbon-fiber malzemeden üretildiği için bükülmezlik, sağlamlık ve hafiflik konusunda çok üst düzeyde bir araç. Aracın içinde 4 yetişkinin rahatça oturabileceği koltukları var ve hatırı sayılır bir bagaj hacmine sahip. Yani 4 kişilik bir aile bagajlarıyla beraber bu süperspor otomobille çok rahat bir şekilde tatile çıkabilir.