Kirli bir araba motoru nasıl temizlenmeli?

Arabanızın motor bölmesini temizlemek, özellikle ilk kez yapmayı deneyecekseniz, sizin gözünüzü korkutabilir. Uygulayacağınız temizlik yöntemleri arasında mikrofiber bezle silmek, buharlı temizlik veya suyla yıkamak gibi birçok yöntem var.


Bu yöntemler arasında en tercih edilmeyeninin suyla temizlik olması gerekiyor. Motor bölmenizden akan su akışı birçok motor parçası için sakıncalıdır ve doğru yapılmadığında hassas motor bileşenlerine ciddi zararlar verebilir. Basınçlı bir yıkayıcı kullandığınızda ise  bu hassas cihazlar için riskler çok büyük ölçüde artar. Motoru yüksek basınçlı suya maruz bırakmak , ECU, sigorta kutusu, ateşleme kabloları ve sensörler gibi hassas cihazları  koruyan contaları ve plastik kapakları kolayca geçebilir.

Motor temizliğini kendiniz yapmaya cesaret edemiyorsanız uygun temizlik için arabanızı profesyonel ellere teslim etmenizi öneririz. Aracınızı yetkili bir servis merkezine göndermenizi veya bütçeniz izin veriyorsa, profesyonel bir detaylı araç temizliği düşünebilirsiniz. Bu profesyonel kişiler  işi güvenli bir şekilde yapmak için doğru araçlara, ürünlere ve bilgiye sahiptirler

Arabamın temiz bir motor bölmesinin ne gibi yararları vardır diye sorabilirsiniz. Motor temizliği, yeni görünmesini sağlamanın yanı sıra, yapılacak düzenli temizlik, varsa sızıntıların kaynağını kolayca belirlemenize yardımcı olur. Motor bölmesi ayrıca, kauçuk hortumların ve plastik parçaların aşınma ve yıpranma oranını hızlandırabilen yağ ve kirleri çokça toplayan bir kısımdır. Bu nedenle bu kalıntıların çıkarılması sizin uzun vadede onarım masraflarından tasarruf etmenizi sağlar.

Arabanızın motor temizliğini kendiniz yaptığınızda daha önce farkına varamadığınız yeni çizikleri tespit edebilirsiniz. Motor bölmenizde klipsler, bağlantısı kesilmiş teller / kablolar ve hatta çatlak plastik kapakların varlığından haberdar olabilirsiniz.

Dürüst olmak gerekirse, motor bölmesini temizlemek zor bir iş değildir. En çok tercih edilen yöntem bir bez  yumuşak kıllı bir fırça ve biraz yağ giderici kombinasyonu, kullanarak temizlemektir. Temizlik esnasında  kimyasal maddeler kullanılacaksa, plastik eldivenler giymeyi unutmayın. Şimdi temizlik aşamasına geçelim. Bunu yalnızca motor dokunulamayacak kadar soğuk olduğunda yapmayı unutmayın!

Yapmanızı önerdiğimiz ilk şey, yüzeylerde birikinti olup olmadığını incelemektir. Dallar, yapraklar ve hatta gevşek çakıl taşları gibi şeyler elle çıkarılarak kaba bir temizlik yapılmalıdır.. Gevşek toz veya kum gibi daha ince şeyler içinse küçük ve yumuşak bir süpürge ile süpürmeyi unutmayın.  Ardından, fiziksel olarak ulaşabileceğiniz herhangi bir yüzeyin tozunu almaya başlayın ve bunu nazikçe yapın.

Memnun kaldığınızda, tercih ettiğiniz motor yağ çözücü ürününü alın ve yumuşak bir fırçanın üzerine biraz püskürtün. Bu, kılları nemlendirip doyurarak ürünü etrafa yaymanızı kolaylaştıracaktır. İnce ve yumuşak bir fırça kullanmak temizleme sıvısının dar aralıklara kolaylıkla ulaştırmanızı sağlar.

Ayrıca tek tek paneller üzerinde temizlik yaparken panele yeterli miktarda yağ çözücü püskürtün, ürünü bir fırça ile uygulayın ve ardından hemen bir havluyla silin. Bu, kirli çözeltinin kurumasını ve üzerinde çalıştığınız yüzeylere yeniden yapışmasını önler. İstenilen sonuç elde edilene kadar bu işlemi tekrarlayın, ardından açık havada kurumaya bırakın.

Yağ giderici yerine bulaşık deterjanı da kullanabilirsiniz, ancak temizlik sonrasında belirli bir süre toz yapışmasına engel olmayacaktır. Bulaşık sabunu, gresi ve kiri çıkarmada çok etkili olmakla birlikte, kauçuk ve plastik bileşenler için de oldukça yıpratıcı olabilir.  Ama acil temizlik yapmanız gerekmesi durumunda bir defaya mahsus bu yöntemi kullanmanızda bir sıkıntı oluşmaz.

Yağ çözücü kullanarak silme ve kurutma işlemi su jeti veya basınçlı hava kullanmaktan çok daha zahmetli görünebilir, ancak aynı zamanda en az riskli olanıdır. Bu işlem zahmetli ve uzun süre aldığı için kendinize ve arabanıza zaman ayırmalısınız. Ekstra güzellik ve parıltılar için bazı metal bileşenleri cilalamayı da düşünebilirsiniz. Dolayısıyla, iradeniz ve zamanınız varsa, süreç oldukça kapsamlı olabilir. Ama bir süre sonra elde etiğiniz sonuçlar tatminkar olacaktır.

Kaynak : https://paultan.org/

Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar