İletişim nedir?
İletişim; bilginin, fikirlerin, duyguların, becerilerin, simgeler kullanılarak iletilmesidir. İnsanın kendini sosyal bir varlık olarak ifade etmesi için iletişim zorunludur. İnsan, çevresi ile iletişim kurarak yaşar.
Bilgi çağında yaşamamız dolayısıyla çoğu insan iletişimi, nasıl konuşup yazacağını bildiği düşüncesiyle garanti gibi görüp basite alırlar.
Çalışma hayatında iletişim
İş hayatı ise toplumsal iletişimin getirilerinden biraz daha uzak bir şekilde biçimlenir. Çünkü iletişimin daha dikkatli kurulması gerekir. Çalışma ortamında kurulacak olan iş ilişkisi duygusal iletişimden uzak resmiyet taşır ve işin yürütülmesine yöneliktir. İşin sağlıklı yürütülmesi için hedeflenen iş hayatına dair iletişimde kodlamalar oldukça açık yapılır ve net ifadeler ile iletişim kurulur.
Etkili iletişim nasıl kurulur?
Etkili iletişimde zaman yönetimi çok önemlidir. İletişimde ölçülü şekilde açık olunursa, iletilmek istenen mesaj, etkin bir biçimde, alıcıya ulaşmış olur. İletişimi zayıf olanlar, sürekli olarak karışıklığa neden olurlar.
Algılama farklılığı, duygusal faktörler, ortamdaki gürültü, söylenen sözlerle mimikler arasındaki uyumsuzluk, güvensizlik, yetersiz bilgi gibi faktörler de iletişim engelidir.
Etkili iletişimin çalışma verimliliğine katkısı
İletişimin asıl amacının gönderilen mesajın, alıcı tarafından kodunun çözülüp algılanması değil, mesajın içeriği doğrultusunda alıcının mesaja göre olumlu geri bildirimde bulunmasını sağlamaktır.
Resmi ya da özel iş yerlerinde hizmet veriminin artması insan gücü ile sağlanır. Saygın bir konuma oturtulan bir bireyin yapacağı hizmet elbette verimi yüksek olacaktır.
Çalışanların maddi beklentiden önce yöneticilerinden beklediği en önemli unsur saygınlıktır.
İş yapana değer vererek ona değerli olduğunu hissettirmek motive edicidir. Çalışanların takım halinde hareket ederek oluşturdukları sinerji, birden fazla olumlu enerjinin birleşmesiyle gelişir.
Güler yüzlü olmak, çalışanların birbirine ve müşterilere içtenlikle yardımda bulunma istekleri, sorumluluk alma ve paylaşma içgüdüsü, işbirliği, problem çözmeye yönelik davranış ve çaba içerisinde olma, sevgi-saygı gibi özellikler yüksek motivasyon ve yapılan işin verimliliğini beraberinde getirir.