Bilgigetir.com Arama Motoru

Iguazu şelaleleri - Üç ülkenin kesiştiği cennet köşe


Iguazu Şelaleleri, Arjantin, Paraguay ve Brezilya sınırlarının kesiştiği noktada yer alıyor. Iguazu ; Guarani dilinde “büyük su” anlamına gelmekte olup 1934’de milli park listesine alınmış ve 1984’de ise Unesco  dünya mirası listesine alınmıştır. Şelaleler Arjantin’ in kuzeyinde, Brezilya’nın güney batısında yer almaktadır. Şelalelerin etrafı yağmur ormanlarıyla çevrili olup bölge, Arjantin ve Brezilya tarafından milli park olarak koruma altına alınmış.

Milli parkın içinden şelaleyi karşıdan izleyebilirsiniz. Şelaleye yaklaştıkça su taneciklerinin etkisiyle ıslanarak yürüyüş yapabiliyorsunuz. Bu yürüyüş esnasında etrafınızda rengârenk kelebekler ve diğer bir yandan ayaklarınıza dolanan Coati adında yerel bir nevi rakungiller familyasından hayvanlar size eşlik ediyor. Muazzam su kütleleri büyük bir gürültüyle ve her yerde gökkuşağı oluşturarak kayalıklardan kendini aşağıya bırakıyor. Iguazu Şelaleleri, yüksekliği 60-82 metre arasında 275 tane şelaleden oluşuyor. Şelaleler Arjantin ve Brezilya arasındaki sınırdır.

Bu müthiş manzara oldukça fazla turist çekiyor. Brezilya’da  Foz do Iguaçu şehrine gitmeniz gerekiyor ki şelalelerin bu doğaüstü manzarasıyla büyülenebilesiniz. Burası Arjantin’deki Puerto Iguazu şehrine göre biraz daha gelişmiş, ayrıca konaklama imkanları daha fazla ve daha ucuz.

Brezilya tarafında yürüyüş yolları Arjantin tarafına göre daha kısa ve seyir terasları şelalelerden biraz daha uzak ama şelaleler tam karşınızda kalıyor, fotoğraf çekimine daha elverişli manzaralar sunuyor. Şelalelerin üst kısmında rafting yapabilir, helikopter kiralayıp üstten seyredebilir veya bot turuna katılabilirsiniz.

Parkın Arjantin tarafını gezmek için Puerto Iguazu şehrine gitmek gerekiyor. Arjantin’deki parkın özelliği şelalelerin dörtte üçünü içerir ve burada daha fazla yürüyüş rotası mevcut dolayısıyla burdaki yürüyüş rotalarının avantajı, bazılarında şelalelere yukarıdan bakma şansı olması. Yürüyüş rotalarından en uzununun adı “Garganta del Diablo” ve en görkemli şelale olan “Şeytan Boğazı” anlamına gelen “Garganta del Diablo”ya gidiyor. Arjantin tarafında teknelerle şelalelerin bazılarının altına kadar da gidilebiliyor.

Şeytan Boğazı, Garganta del Diablo denilen “U” şeklindeki bir yarık. Sular 150 metre genişliğinde ve 700 metre uzunluğundaki yarıktan 82 metre aşağıya büyük bir gürültüyle ve muazzam su damlacıkları bulutu oluşturarak düşüyor. Su bulutunun oluşturduğu pus etkisiyle zemini görmeniz mümkün değil.

Yukarıdan aşağıya bakarken çok etkileyici olan Şeytan Boğazı şelalesine aşağı taraftan ise hızlı Zodyak botlarla gidiliyor. Aşağıdan botlara bindiğinizde su tanecikleriyle ıslansanız da şelalenin altına kadar hatta neredeyse içine kadar gidebiliyorsunuz.

Burası aynı zamanda iki buçuk milyon böcek ve iki bin iki yüz balık türü, bin yedi yüz çeşit kuş tipi, altı yüz elli sürüngen çeşidi, altı yüze yakın memeli hayvan  ve yaklaşık yedi yüze yakın amfibi hayvan çeşidi ile dünyanın en büyük biyo çeşitliliğine sahip olan bir bölgesi.

Güney Amerika’nın Amazon Ormanlarında olunca burada birçok canlı türünün yaşadığını tahmin edersiniz. Burası iki buçuk milyon böcek ve iki bin iki yüz balık türü, bin yedi yüz çeşit kuş tipi, altı yüz elli sürüngen çeşidi, altı yüze yakın memeli hayvan  ve yaklaşık yedi yüze yakın amfibi hayvan çeşidi ile dünyanın en büyük biyoçeşitliliğine sahip olan bir bölgesi.

Tags

Top Post Ad

Below Post Ad