Güver Uçurumu Kanyonu - Döşemealtı - Antalya


Güver Uçurumu Kanyonu Antalya’nın Döşemealtı ilçesinde Düzlerçamı Milli Parkı içerisinde bulunuyor. Antalya kent merkezine 21 kilometre uzaklıkta ve Antalya- Korkuteli karayolunda yer almaktadır. Karstik kayalar üzerinde oluşmuş vadi, 2 km uzunluğa, yaklaşık 30 m genişliğe ve 115 m yüksekliğe sahip. Kanyonda traverten kayaçlar oldukça yaygın. Kanyonun içinden Güver çayı, Karaman Çayı ve Gürkavak çayı geçer. Toroslardan gelen suların, karstik araziyi aşındırmasıyla 1 milyon yılda oluştuğu tahmin edilen Güver Uçurumu, yukarıdan nefes kesici bir uçurum manzarası sergilerken, aşağıdan mükemmel bir kanyon manzarası sunuyor. 


Yemyeşil ağaçların arasında yer alan Güver Uçurumu'nun eşsiz manzarası görenleri cezbediyor. Kayalıkların arasından geçerek kanyonda yürüyüş yapan kişiler için burada bulunan Boğa Çayı’nda dalış yapılabilmektedir. Park alanında alışveriş yapmak isteyenler için hediyelik eşyaların satıldığı dükkanlar bulunuyor. Kanyonda çok sayıda seyir yerleri mevcut olup kentin geniş açıdan seyrine imkan sunuyor. Bu alandan görülebilen muhteşem bitki örtüsü ve çeşitli yabani hayvanlar, fotoğraf tutkunlarına eşsiz kareler yakalama fırsatı veriyor. 


Akdeniz bitki örtüsünün hakim olduğu kanyonda bisiklet gezintisi, doğa yürüyüşü, tırmanış ve kamp için tercih edilen mekanlar arasında yer alıyor. Kanyon kızılçam, ardıç, Pırnal Meşesi, keçiboynuzu, sakız ağacı ve funda gibi bitki örtüsü ile kaplı bölgede yabani hayvan hayatı da koruma altına alınmış bulunmakta. Ala geyik, dağ keçisi, yaban domuzu, porsuk, tavşan, karaca ve tilki gibi yaban hayvanları bu bölgede barınıyorlar. Uçurumun kenarındaki kayalık alan ise, atmaca, kartal, doğan ve şahin gibi yırtıcı kuşların barınma alanıdır. 


Çam diplerinde ilkbahar ve sonbahar yağmurlarından sonra ”Çıntar Mantarı” çıkıyor. ​Oldukça lezzetli olan çıntar mantarını kendiniz toplamak istemezseniz de yol kenarlarında seyyar satıcıların tezgahlarında bulunuyor. Kent merkezine çok yakın olmasına rağmen çok az insan tarafından bilinen Güver Uçurumu, sakinlik ve huzur arayanların kesinlikle ziyaret etmeleri gereken bir yer. Ayrıca kent merkezine yakınlığı sebebiyle cep telefonlarınızın çekmeme problemi yaşanmıyor.
Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar