Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Etkili iletişim kurmada soru sorma yöntemleri


Etkili iletişim kurmada soru sorma yöntemleri

Etkili iletişim kurmak hem günlük hayatımızda hem de iş hayatında oldukça önemlidir.  Etkili İletişimin temel kurallarından birisi iyi bir dinleyici olmaktır. Eğer karşımızdakileri iyi dinlersek karşımızdaki insanın aslında ihtiyacımız olan bilgileri sağlamadığını fark ederiz. Bu durumda kullanmamız gereken yöntem doğru ve etkili sorular sormak olacaktır.

1. Sormanız gereken soruları önceden planlayın

İletişime başlamadan önce sorabileceğimiz soruları kafamızda planlamalıyız ancak ezberlememeliyiz. Böylece iletişim halinde olduğumuz insan doğal olmayan bir davranış içine girdiğimizi düşünmemelidir. Soruları ana hatlarıyla önceden planlamak ve iletişim esnasında gerek gördüğümüz durumlarda soru sormak en uygun davranış biçimidir.

2. Sorularınızın net bir amacı olmalı  

Soruların cevapları 2 temel amaca hizmet etmelidir. Bunlardan biri karşımızdaki kişiden gerçekleri öğrenmek diğeri karşımızdaki kişinin fikrini almak görüşlerini öğrenmektir. Bu sayede karşımızdaki kişinin konuya hakimiyeti hakkında bilgi sahibi olabiliriz. Mesela: Bu işi yapmak için kaç kişiyi görevlendirdiniz sorusu gerçekleri öğrenmek için sorulmuş bir sorudur. Bu işi yapmak için yaptığınız plan işe yarayacak mı? sorusunun cevabı ise karşınızdaki kişinin görüşünü öğrenmeye yöneliktir.

3. Soruları karşımızdakinin anlayabileceği şekilde sormalıyız. 

Soru sorarken karşımızdakinin bilgi birikimi, işi, yaşı, eğitim durumu gibi faktörleri dikkate alarak soru sormalıyız. 

4. Sorular kısa ve açık olmalıdır. 

Karşımızdaki kişinin soruyu tam olarak anlayıp net bir cevap verebilmesi için soracağımız sorular kısa ve açık olmalıdır. 2 farklı bilgi edinmek isteniyorsa 2 ayrı soru sorulmalıdır. 

5. Karşımızdaki kişi cevap verirken sözünü kesmemeliyiz. 

Soru sormamızın amacı bilgi edinmek olduğu için karşımızdaki kişi cevap verirken onun sözünü kesmek, araya girmek bu amaca hizmet etmeyen davranışlar olacaktır. Kişi sözünü bitirene kadar sabırla dinlemelidir. Ancak bu şekilde elde etmek istediğimiz bilgilere sahip olabiliriz. Ayrıca kişinin konuya olan dikkatini bozmamış oluruz.

6. Aldığımız cevaplarla ilgili yeni sorular sormalıyız. 

Bir soruyu sorup cevabını aldıktan sonra o cevaptaki bilgiyi kullanarak yeni soru sormak oldukça etkili bir yöntemdir. Bu şekilde ilk sorduğumuz soruyla ilgili derinlemesine bilgi edinebiliriz ve bu yöntem doğal konuşma akışına oldukça uygundur.

Etkili iletişim kurmak için bu soru sorma tekniklerini nasıl uygulayabileceğinize yönelik bazı önerilerde bulunduk. Bu teknikleri kullanarak güzel bir başlangıç yapıp daha iyi iletişimler kurabilirsiniz ve zaman içinde etkili iletişim kurmak için daha farklı soru sorma teknikleri geliştirip kurduğunuz her türlü iletişimde almak istediğiniz bilgileri alabilirsiniz.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section