Bilgigetir.com Arama Motoru

Ergenlik Döneminde Aile İlişkileri


Ergenlik dönemi her bireyin geçtiği bir gelişim dönemidir. Fiziksel, bilişsel, psikolojik açıdan birçok yeniliği de içinde barındıran bir süreçtir. Son zamanlarda halk arasında birçok ebeveynin gelmesinden korktuğu, yaşanması, atlatılması zor bir süreçmiş gibi düşünülen bir dönem olarak kabul edilir. Ergen ailesindeki fırtına ve strese karşın, bilimsel çalışmalar gençler ile ana babaları arasında çok az duygusal uzaklık bulunduğunu göstermiştir. 

Bu ergenlerle ana babalar arasında hiç sorun yaşanmayacağı anlamına gelmez. Nasıl ki çocuklarla ya da yetişkinlerle sorun yaşayan ebeveynler varsa ergenlik döneminde de bu sıkıntılar yaşanabilir. Bilimsel çalışmalara göre aile içi sorunların ve sıkıntıların yaşamın diğer dönemlerine nazaran ergenlikte daha sık rastlandığına dair yeterli kanıt olmadığını göstermektedir. Yapılan pek çok çalışma, ergen ile ana babaları arasında sorun olduğunu ifade edenlerin %80'inde çocuklukta da sorunlar yaşandığı tespit edilmiştir. Bunun yanında ergenler müzik, boş zaman aktivitesi, giyim gibi konularda ana babalarından ayrılabilirler. Sebebi ise değişen zaman ve çağın getirilerinin yanında akran etkisidir. 


Ergenler, arkadaşlarından azımsanmayacak derecede çok etkilenirler. Ergenlikte ailede belirgin ilgi ve özelliklerin ortaya çıkması, yalnızca genç insanın gereksinimleri ve ilgi alanının değişmesinden değil, aynı zamanda ergenin ailesinde yaşanan değişimlerden de etkilenmektedir. Ergenlik yıllarındaki aile yapısını tam manasıyla anlayabilmek için sadece ergeni incelemek doğru olmayacaktır, aynı zamanda ailenin ana babanın da karakteristik özellikleri dikkate alınması faydalı olacaktır. 

Bundan elli yıl önceki aile yapısı ile şimdiki aile yapısı arasında büyük farklar vardır. Şimdiki yaşanılan dönemde çok fazla uyaran, TV, internet, sosyal medya, arkadaş etkileri önceki dönemlere oranla hayli fazladır. Dolasıyla da bu durum ailelere, ergenlerin ihtiyaçlarını karşılama konusunda sıkıntılar oluşturabilmektedir. Ailenin mali kaynakları ergenlikte zorlanma eğilimindedir. Anne babaların çocuklarına karşı uyguladıkları tutumlar çeşitli şekillerde sınıflandırılmakla birlikte, anne baba tutumları demokratik anne baba tutumu, koruyucu / istekçi anne baba tutumu ve otoriter anne baba tutumu olmak üzere üç başlık altında gruplandırılarak ele alınabilir.
Tags

Top Post Ad

Below Post Ad