Çölde güneş enerjisi ile su elde etmek


Dünyamız küresel ısınma sebebiyle her geçen yıl daha da kurak hale geliyor. Yeterince yağış alamayan veya iklim değişikliklerinin bir sonucu olarak ortaya çölleşme yaşanan bölgelerde su elde edebilmenin pratik ve ucuz yollarını arayan bilim insanları yeni bir teknik üzerine çalışıyorlar. Daha önceki sistemler nispi nem oranı % 50 nin üzerinde olan bölgelerde  havadaki nemi suya dönüştürebiliyordu. Bu yeni teknikle nispi nem oranı %20 olan yerlerde bile havadaki nemden su elde etmeyi mümkün hale getiriyor.


Havadaki nem oranının yüksek olduğu bir bölgede havadaki nem kolaylıkla suya çevrilebilir. Zaten bu tür nemli bölgelerde su sıkıntısı da yaşanmıyor. Havadaki nemi tutabilmek için jel yapılı süngersi malzemeler kullanılır. Ancak bu malzemenin hem nemi yavaş çekmesi hem de suyun malzemeden ayrıştırılması için çok fazla enerjiye ihtiyaç duyulması gibi iki dezavantajı vardır.

Yeni kullanılmaya başlayan bir teknik, her iki sorunun da üstesinden gelmemizi sağlıyor. Organik moleküllere elektrik yüklü metal atomlarının bağlanmasıyla oluşturulan metal-organik özellikli MOF-801 adlı malzeme, mikroskobik boyutlarda gözeneklere sahip süngerimsi ve ağ şeklinde bir yapıya sahip .Bu malzeme, oda sıcaklığında kullanılabilecek kadar kullanışlı ve oda sıcaklığında iken havadaki su buharını tutarak hapsediyor. Sıcaklık artmaya başlayınca su buharı bu malzemeden uzaklaşarak alttaki bir hazneye geçiyor. Burada yoğunlaştırılan su buharı temiz bir su haline geliyor. Yapılan sistem şimdilik kişisel kullanıma uygun ve çölde yaşayan bir insanın günlük içme suyu ihtiyacını karşılayabiliyor. 


Bu sistemi tasarlayan kişi olan Omar M. Yaghi, bu sistemin gelecekte daha büyük boyutlarda yapılabileceğini ve Çöl ortamında havadaki düşük nem oranlarında ciddi miktarda temiz su eldesinin sağlanabileceğini söylüyor.

Kaynak : bilimteknik
Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar